U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, uz video predavanje „Psihijatrija u zajednici“, otvoren je Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest.

Festival se šestu godinu zaredom organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje – veća dostupnost“, kojom se želi se potaknuti ulaganje u mentalno zdravlje, a time i dostupnost usluga namijenjenih mentalnom zdravlju što većeg broja ljudi.

Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, upravo je mentalno zdravlje prepoznato kao jedan od prioriteta projekta „Rijeka – zdravi grad“, u sklopu kojeg je oformljena tematska grupa za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju. Cilj grupe je implementirati aktivnosti koje će dovesti do smanjenja broja psihijatrijskih hospitalizacija u gradu Rijeci, smanjiti razinu recidivizma i rehospitalizacija kod osoba s narušenim mentalnim zdravljem te smanjiti razinu izolacije i stigme u zajednici.

Karla Mušković i Alenka Vondra Butigan otvorile Mentalfest

Karla Mušković i Alenka Vondra Butigan otvorile Mentalfest

Radna terapeutkinja Alenka Vondra Butigan iz Doma za odrasle osobe Turnić istaknula je kako je bogat programa ovogodišnjem Mentalfesta započeo promocijom kuharice i dokumentarnog filma te emitiranjem radio emisije „Tko je ovdje lud?“, a nastavlja se trodnevnom edukacijom za djelatnike i korisnike Doma za odrasle osobe Turnić u sklopu regionalnog Erasmus + projekta.

Tako je nakon uvodnih govora, Dirk Corstens, psihijatar i dugogodišnji suradnik Doma Turnić iz Nizozemske, ujedno i jedan od aktivnih članova pokreta Hearing Voices, održao predavanje videovezom na temu „Psihijatrija u zajednici“.

Govoreći prije svega o težim oblicima mentalnih bolesti, Cortens je istaknuo kako se o oboljenjima od mentalnih bolesti, poput šizofrenije, ne bi trebalo pristupati samo kao dijagnozi, na temelju koje se propisuju lijekovi, a čujenje glasova samo kao simptomu s kojima psihoterapeuti trebaju raditi.

Ključna teza njegovog predavanja je se oporavak događa u zajednici te da bi osobe koje čuju glasove prvo trebale dobiti podršku zajednice, kako liječnika opće prakse i psihijatara i ostalih stručnjaka, poput socijalnih radnika, tako i podršku drugih osoba koje imaju isto iskustvo čujenja glasova.
„Trebalo bi se vodit time da ljudi žive i oporavljaju se u kontekstima – žive u obitelji i društvu, imaju neke osobne karakteristike… Treba napraviti prostora za oporavak, nudeći nadu, strpljenje, povjerenje, podršku i inkluziju“, poručio je Cortens.

Organizator Mentalfesta je Dom za odrasle osobe Turnić, u partnerstvu s Gradom Rijeka. Više o programu Festivala mentalnog zdravlja – Mentalfesta 2020.