Proglašenjem ovogodišnjeg dobitnika V.B.Z.-ove nagrade na najbolji neobjavljeni roman u art kvartu Benčić započelo je 16. izdanje Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je Nebojša Lujanović, književnik i sveučilišni profesor kojemu je, uz to što mu je objavljena knjiga „Tvornica Hrvata“, uručena i vrijedna novčana nagrada u iznosu od 15.000,00 eura koliki je bio ovogodišnji nagradni fond.

Autor nagrađenog rukopisa, Nebojša Lujanović, uspio je uvjerljivim pripovjedačkim glasom i osjećajem za nijansiranje sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije napisati roman o ljudima koji se teško mogu složiti oko toga koje je boje bio ormar u njihovom nekadašnjem domu, jer novi događaji potiskuju sjećanja, ali nikada neće do kraja klonuti duhom. Ovaj se roman ipak završava smijehom, možda i zato što je jasno da njegovi protagonisti nikada – iako se to od njih traži i sami se oko toga trude – neće postati netko drugi, nego uvijek ostati svoji. I dobro da je tako, za život i za priču.

Nagradu dobitniku, uz predstavnika izdavačke kuće V.B.Z. uručila je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan istaknuvši kako vjeruje da će svi ljubitelji knjige i lijepe književnosti uživati u ovogodišnjem programu festivala, naglasivši važnost programa za najmlađe, srednjoškolce i studente.

Uoči početka programa otvorenja, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je i izložba Stephana Crasneansckija „Godardove kutije“, a na samom kraju programa, u dvorištu art kvarta održan je i koncert riječkog glazbenika Borisa Štoka.

Ovogodišnji Vrisak održava se od 10. do 17. rujna, a ulaz na sve programe festivala, osim na filmske projekcije u Art kinu u potpunosti je besplatan. Svih dana trajanja festivala bit će osiguran i live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, a u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom GKR, Dnevnim boravkom i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.