Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci te Prirodoslovni muzej Rijeka Vas pozivaju da se prijavite na sudjelovanje u projektu FASIH (Future Art and Science Industrial Heritage).

FASIH – revitalizacija industrijske i kulturne baštine

Naglašavajući potrebu zaštite industrijske baštine od trajne devastacije, na temelju rezultata interdisciplinarnih istraživanja te suradnju sa stručnjacima iz područja povijesti umjetnosti, digitalne tehnologije i prirodnih znanosti, pozivaju se autori i interdisciplinarni timovi da kreiraju „utopijske“ i „distopijske“ vizije svijeta usmjerene na antropocentrična rješenja, kao i one usmjerena na održivost postojećeg prirodnog habitusa i okoliša.

Cilje projekta je primijeniti inovativne i interdisciplinarne pristupe u promicanju očuvanja nepokretne kulturne baštine kojoj prijeti trajno uništenje i brisanje iz kolektivnog sjećanja. Korištenjem multimedijskih tehnologija, te suvremenih umjetničkih i znanstvenih metoda i praksi (kao što su, ali ne isključivo, XR, VR, 3D modeliranje, 3D ispis…), cilj je stvoriti spekulativne vizije industrijske baštine, srodnih procesa i betonski objekti kao studija slučaja.

Zadani objekti istraživanja FASIH-a su tri kulturna dobra industrijske baštine u regiji, i to:

  1. Tvornica papira Hartera (Rijeka, Hrvatska)
  2. Termoelektrana Snaga i svjetlo (Beograd, Srbija)
  3. Termoelektrana Trbovlje (Trbovlje, Slovenija)

Pozivaju se autori i autorski timovi da se prijave na lokalne pozive prema mjestu radnje, mjesto stanovanja ili druge funkcionalne veze (oni iz Hrvatske prijavljuju koncepte na prvu temu, autori iz Srbije na drugu, a autori iz Slovenije na treću ponuđenu temu).

Natječaj je otvoren od 8. svibnja do 23. lipnja, a zainteresirani mogu poslati svoje projektne prijedloge putem online aplikacije.

Među pristiglim prijavama za produkciju će biti odabrano ukupno devet radova, a njihov odabir će se vršiti prema kriterijima umjetničke originalnosti, znanstvene utemeljenosti, doprinosa baštini europske kulturne baštine, kao i doprinosa metodologiji projekt FASIH s kojim se možete upoznati na web stranici projekta.

Odabrani autori/autorski timovi dobit će honorar u iznosu od 1.500 eura, a na raspolaganju će imati 2.500 eura za izradu radova, uz potporu lokalnih partnera. Radovi na proizvodnji FASIH koncepata započet će u rujnu 2024. godine i trajat će do ožujka 2025. godine. Konačni rezultati projekta – interdisciplinarni umjetnički radovi bit će predstavljeni tijekom svibnja i lipnja 2025. u tri izložbena prostora u Rijeci, Beogradu i Trbovlju.

Odluku o izboru pobjedničkih radova donijet će vijeće uključenih partnerskih institucija Projekta FASIH. U fazi predselekcije bit će intervjuirani autori/autorski timovi odabrani u uži izbor natječaja, kako bi se u konačnici odabralo finalnih devet radova za produkciju.

Konačna objava rezultata natječaja može se očekivati ​​u drugoj polovici srpnja 2024. godine, putem email adrese navedene u prijavi, kao i na stranici projekta FASIH.

Za sva pitanja u vezi natječaja možete pisati na: