U nazočnosti riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i predsjednika Udruge umirovljenika Grada Rijeke lvana Farkaša u prostoru bivšeg podcentra predškolskog odgoja Škurinje otvoren je Klub starijih osoba Škurinje koji će služiti za potrebe osoba starije životne dobi s područja Škurinja, kojih je prema podacima Mjesnog odbora oko 1.200.

U klubu će se organizirati niz aktivnosti primjerenih ovoj životnoj dobi poput igranja društvenih igara (tombole, šaha, briškule, trešete i sl.), čitanja tiska, gledanja televizije, tematskih predavanja, mjerenja tlaka i šećera u krvi. Planira se i rad savjetovališta, te organizacija niza kulturnih sadržaja.

Klub će djelovati pri Udruzi umirovljenika Grada Rijeke na adresi Škurinjskih žrtava 36, u prostoru od 133 m2. U početku je predviđen rad samo u poslijepodnevnim satima.

Jedan od oblika izvaninstitucionalne skrbi su i klubovi umirovljenika koji u gradu Rijeci djeluju pri Domu za starije i nemoćne osobe Kantrida i pri Udruzi umirovljenika Grada Rijeke. Pri Domu za starije i nemoćne osobe Kantrida djeluje šest klubova smještenih u dijelovima grada u kojima je naseljen najveći broj osoba starije životne dobi:

  • Klub starijih osoba Pećine J.P. Kamova 65/a
  • Klub starijih osoba Belveder Uspon l. Tomee 8
  • Klub starijih osoba Zamet Petra Jurčića 24/a
  • Klub starijih osoba Vežica Zdravka Kučića 9
  • Klub starijih osoba Bulevard l.G. Kovačića 12
  • Klub starijih osoba Potok R.K. Jeretova 4/a

Pri Udruzi umirovljenika Grada Rijeke, do otvaranja škurinjskoga kluba, djeluje jedan Klub starijih osoba – Centar na adresi Kružna 5

Napominjemo da Grad Rijeka snosi sve materijalne troškove djelovanja navedenih klubova, a da je za potrebe opremanja novog kluba «Škurinje» namijenio sredstva Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb u iznosu od 40.000 kn.

Prema podatcima Popisa stanovništva iz 2001. godine, u Gradu Rijeci živi ukupno 23.382 osoba starijih od 65 godina (9.500 muškaraca i 13.859 žena), što predstavlja 16,2% opće populacije stanovnika Grada Rijeke.

Kako bi se unaprijedilo mentalno, fizičko i socijalno funkcioniranje ove populacije te prevenirali najučestaliji problemi osoba starije dobi poput socijalne izolacije, razvijanja depresije i sličnih problema, u Gradu Rijeci osobita se pažnja daje izvaninstitucionalnoj skrbi umirovljenika.

Skip to content