Novoizgrađeni objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Rijeka na Sušaku, dvostruko veći od prijašnjeg Centra za hitnu medicinu, pacijente će započeti primati sutra, 14. srpnja od 7 sati ujutro.

Novi hitni trakt, koji zadovoljava najviše standarde medicinske skrbi, nalazi se u istočnom dijelu suterena zgrade Poliklinike, s kolnim ulazom sa Ulice Tome Strižića (pedesetak metara od glavne bolničke porte), dok je pješački ulaz omogućen i s južne i sjeverne strane bolnice, gdje se nalazi i pristupni lift za osobe s invaliditetom. Suvremeni Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP) na Sušaku rasprostire se na oko 1300 m2, što je dvostruko veći prostor od onog u kojem je radio dosadašnji Centar za hitnu medicinu, a pacijente će započeti primati sutra, 14. srpnja od 7 sati ujutro.

Svečanom otvorenju novog sušačkog hitnog trakta nazočili su, među ostalim uzvanicima, ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić, državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić, ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, župan PGŽ Zlatko Komadina i ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

Štimac je istaknuo kako je riječ o prostoru koji je izrađen prema europskim i svjetskim standardima te opremljen suvremenom medicinskom opremom. „Hitni trakt su prva vrata bolnice i odjel prema kojem se cijela bolnica percipira“, rekao je Štimac. Ravnatelj riječkog KBC-a je ovom prilikom podsjetio kako je Vlada RH prošlog tjedna dala suglasnost za nastavak radova druge faze izgradnje bolnice na Sušaku te dodao kako se nada da će, ukoliko sve bude išlo prema sada zacrtanim rokovima, bolnica biti završena i otvorena za 3 godine.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako je hitna služba ključna za spašavanje života u cjelokupnom procesu liječenja jer se brzom i točnom dijagnozom i reakcijom može pravovremeno spriječiti ugroza i dobiti na vremenu. „Ovo je važan dan za Rijeku i područje koje gravitira ovoj bolnici jer su prostorni i tehnički standardi ovog hitnog trakta na najvišoj razini, čime se potvrđuje činjenica da je Rijeka kroz povijest prednjačila u medicini i podizala ljestvicu kvalitete medicinske usluge“, rekao je ministar Kujundžić.

“Ovim projektom uspjelo se postići da u OHBP-u sve bude podređeno najhitnijim i životno ugroženim bolesnicima. Povezanost s ostatkom bolnice ostala je nepromijenjena, što je od neprocjenjive važnosti zbog daljnjih dijagnostičkih postupaka s bolesnicima, kao i zbog konzilijarnih pregleda liječnika drugih medicinskih struka, koji tijekom 24 sata dolaze na poziv u OHBP, što pak kod četvrtine bolesnika rezultira hospitalizacijom, odnosno nastavkom obrade i liječenjem u bolnici.“ istaknula je dr. Martina Pavletić, voditeljica OHBP-a Sušak.

O novom hitnom bolničkom prijamu

Proces uređenja odjela OHBP-a, od projektiranja do završetka radova, trajao je godinu dana, a radovi su financirani iz kredita HBOR-a kao sastavni dio projekta nove bolnice na Sušaku.

Hitni trakt je s medicinske strane osmišljen kao moderan centar temeljen na pravilima o organizaciji bolničke hitne medicine, pa je njegova površina planirana prema godišnjem broju bolesnika, populaciji koja gravitira bolnici te strukturi bolnice, a definiran je i potreban broj osoblja i njihova edukacija te minimum potrebne medicinske opreme.

Razlika u odnosu na dosadašnji Centar za hitnu medicinu očituje se u dva odvojena ulaza – za bolesnike dovezene kolima hitne pomoći i zasebnom ulazu za građane koji samostalno potraže hitnu medicinsku pomoć. Nadalje, tu su i tri sofisticirano opremljena prostora za reanimaciju koja omogućavaju potpuno zbrinjavanje najugroženijih bolesnika, zatim prostor za izolaciju, vlastita operacijska dvorana za male zahvate, radiološka snimaonica te mogućnost trajnog monitoriranja svih bolesnika čije stanje zahtjeva trajno praćenje.

Novi OHBP će imati ultrazvučni aparat i mobilni radiološki uređaj, hemodinamski monitoring i telemetriju. Novost je i “ambulanta za brzo zbrinjavanje”, gdje bolesnici viših trijažnih kategorija čekaju na pregled i odluku zahtijeva li njihovo akutno stanje daljnju obradu i liječenje u OHBP-u ili medicinsku pomoć trebaju potražiti kod obiteljskog liječnika.

Otvoren novi hitni trakt na Sušaku

Na lokalitetima Rijeka i Sušak godišnje se u hitnim jedinicama obradi oko 55 tisuća bolesnika, a putem OHBP-a na godinu se hospitalizira više od 14.000 pacijenata. KBC Rijeka ističe i kako ima najveći broj specijalizanata hitne medicine u državi, njih čak devetnaest, a od ove godine i dva specijalista. Osim vlastitih specijalizanata, bolnica ima desetak specijalizanata iz drugih ustanova iz cijele Hrvatske.

Skip to content