Završen je projekt obnove i nadogradnje poslovne zgrade Udruženja obrtnika Rijeka na adresi Vukovarska 21 u kojoj od sada djeluje i Obrtnička komora Primorsko-goranske županije.

Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena, treće je najveće udruženje u Hrvatskoj koje danas broji približno 3400 obrtnika, a preseljenjem Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u poslovnu zgradu Udruženja obrtnika Rijeka ostvario se cilj i početna ideja, a to je stvaranje Obrtničkog doma za sve obrtnike.

Objedinjenjem su se stekli svi infrastrukturni uvjeti u kojima obrtnici Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka sada sve usluge i informacije mogu dobiti na jednom mjestu. Od pomoći pri otvaranju obrta pa nadalje, kao i tijekom poslovanja te se informirati o aktualnostima u poslovanju kao i zakonskim propisima, a kroz projekt „Zajedničke nabave“ članovima se osiguravaju značajne uštede i pogodnosti poput jeftinije struje, goriva, građevinskog materijala, rezervnih autodijelova i slično. Također, nudi im se mogućnost individualnog informiranja i savjetovanja u vezi otvaranja obrta, kao i savjetovanje oko vođenja poslovnih knjiga. Marketinški se prati poslovanje članova, omogućavaju besplatni pravni savjeti odvjetničkog društva te ovlaštenog računovođe, omogućava im se i nastup na inozemnim i domaćim sajmovima po povoljnijim cijenama, organiziraju besplatne kao i sufinancirane edukacije, tečajevi i seminari. Također, zastupaju se interesi članova prilikom donošenja propisa. Organizira se i polaganje majstorskih i naučničkih ispita koje je država prenijela kao javnu ovlast na Hrvatsku obrtničku komoru, a u Primorsko-goranskoj županiji u ingerenciji su Obrtničke komore. U suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije promoviraju se i obrtnička zanimanja po osnovnim školama, a sve s ciljem upisa što većeg broja djece u strukovne škole.

Obrtnički dom Udruženja obrtnika Rijeka

Obrtnički dom posluje na dvije etaže. U suterenu se nalazi multifunkcionalna dvorana od oko 100 m² koja se koristi za sjednice, edukacije, seminare, tečajeve, a dolaskom područne obrtničke komore ista je još više dobila na svojoj funkcionalnosti jer služi i za potrebe obrtnika cijele županije.

„Ideja o nadogradnji poslovne zgrade Udruženja obrtnika Rijeka rodila se 2018. godine s ciljem objedinjenja djelovanja Udruženja obrtnika Rijeka i Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i stvaranja obrtničkog doma čime su se stekli infrastrukturni uvjeti u kojima  obrtnici Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka sada dobivaju sve usluge koje im sustav pruža na jednom mjestu, a sve u cilju čim kvalitetnijeg praćenja i servisiranja obrtnika i dobrovoljnih članova. Ovom prilikom želim zahvaliti Gradu Rijeci, a posebno Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja. Svima njima veliko hvala na kooperativnosti, suradnji i prepoznavanju da je riječ o projektu od javnog interesa kako grada tako i županije“, rekao je u svom obraćanju okupljenima predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, Darko Sertić.

Otvorenju Obrtničkog doma nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca te pročelnica Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Ljiljana Buljan.

Gradonačelnik Filipović tom je prilikom rekao kako na području grada Rijeke trenutno djeluje 2809 obrtnika. „Tako velika brojka svjedoči o tome kako je riječ o jednom čvrstom sektoru koji je i u izazovnim vremenima pandemije korona virusa u kojima trenutno živimo pokazao veliku upornost i samoodrživost. U tome im je uz mjere Vlade Republike Hrvatske pomogao i Grad Rijeka i to uz mjere pomoći koje su se odnosile na cijene najamnina za gradske poslovne prostore i drugih mjera, a sve s ciljem olakšavanja poslovanja u teškim vremenima. Grad Rijeka također provodi i niz projekata i programa usmjerenih na jačanje konkurentnosti riječkog poduzetništva koji provodi putem svojeg Odjela za poduzetništvo poput Startup inkubatora ili Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju Energana. To su projekti koji potiču poduzetništvo i obrtništvo na području našeg grada i planiramo ih razvijati i ulagati u njih i u budućnosti“, rekao je Filipović.

Otvorenje Obrtničkog doma Udruženja obrtnika Rijeka

Rijeka trenutno ima registrirana 2809 obrta

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil istaknuo je kako se ovim projektom između ostalog željela učvrstiti suradnja Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka prvenstveno razmjenom iskustva i pomoći jedni drugima kako bi poslovali što uspješnije.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragutin Ranogajec istaknuo je kako zajedništvo može pomoći da obrtništvo opstane i bude uspješno. „Svi mi koji svojim rukama stvaramo i prenosimo znanje na nove generacije, koji otvaramo nova radna mjesta trebamo zajedno surađivati za boljitak svih nas“, zaključio je Ranogajec.

Otvorenje Obrtničkog doma Udruženja obrtnika Rijeka

Dragutin Ranogajec i Viktor Šahini

Novi Obrtnički dom simboličkim rezanjem vrpce otvorili su predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i najstariji obrtnik riječkog Udruženja, Viktor Šahini, koji je davne 1966. godine prvi otvorio obrt za proizvodnju i prodaju naočala u Rijeci te je dobitnik mnogih priznanja kako od grada Rijeke tako i od Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i svog matičnog Udruženja.