Na Gatu Karoline Riječke otvoren je nautički sajam Rijeka Boat Show koji traje do nedjelje. Izlagači kojih je ove godine znatno više, usprkos problemima izazvanim pandemijom, predstavljaju nautičku proizvodnju te djelatnost male brodogradnje.

Sajam se održava pod sloganom „Grad je luka, luka je grad“, a kako je prigodom otvaranja naglasio direktor sajma Ivan Črnjarić, ova se manifestacija nastavlja na tradiciju nautičkih sajmova  koji se u Rijeci održavaju od 1984. godine, prvenstveno s ciljem promoviranja i poticanja domaće nautičke proizvodnje.

Črnjarić  je kazao kako je broj izlagača u odnosu na prošlu godinu, kada je njegova tvrtka prvi put preuzela organizacija sajma, veći za 40%.

Poriv za preuzimanje organizacije bila je tradicija nautičkih sajmova  po kojima je Rijeka bila poznata i prepoznata te geografska pozicija Rijeke koja naprosto podrazumijeva da u Rijeci mora biti nautički sajam, za kojeg vjeruje da će u narednim godinama rasti kao sajam, na zadovoljstvo posjetitelja i izlagača.

Pozdravne riječi uputio je i predstavnik Lučke uprave Rijeka kap. Rajko Jurman, voditelj odjela komercijalnih poslova naglasivši ulogu Lučke uprave u promociji Rijeke kao luke nautičkog turizma. Tome će svakako doprinijeti i natječaj za luku nautičkog turizma u Porto Barošu koji će biti objavljen do kraja godine. Izlagačima i organizatorime čestitao je i v. d. predsjednika HGK – ŽK Rijeka Heri Bezić koji je naglasio kako Gospodarska komora na Sajmu učestvuje kao izlagač i sponzor.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović ocijenio je vrlo vrijednim namjeru nastavka održavanja dugogodišnje tradicije nautičkih sajmova. „Rijeka u svim strateškim dokumentima ima određenje okretanja prema moru, bilo da je riječ o rušenju zidova koji nas od mora odvajaju i stvaranja zone slobodnog pristupa, do razvijanja Luke Rijeka i riječkog prometnog pravca te razvijanja gospodarstva na brodogradnji i pomorstvu.

Podsjetio je na čitav niz projekata koji su građanima otvorili pristup moru na područjima luke koja nisu bila dostupna, od uređenja bunkera do otvaranja Molo longa. Očekujemo da će Lučka uprava uskoro raspisati natječaj za koncesiju za objekt koji se nalazi na  sredini Molo longa, zgradu bivše  Dezinsekcije, a turističkoj promociji doprinijet će i privez broda Galeb iduće godine kad se završe radovi na preuređenju. “Drago nam je da se nautički sajam održava istovremeno sa jednom od najpoznatijih jedriličarskih regata na Jadranu – riječkom Fiumankom.

Gradonačelnik Obersnel na Rijeka Boat Showu

Obje manifestacije uživaju dugogodišnju podršku Grada Rijeke i Lučke uprave”, rekao je Filipović te pozvao sve zainteresirane da posjete obje manifestacije.

U petak i subotu sajam će biti otvoren od 10 do 19 sati, a u nedjelju od 10 do 17,30 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna.

Više informacija o Rijeka Boat Showu možete pronaći na Facebook stranici sajma.