Jednodnevnom izložbom „Greška – Izložba eksperimentalnih radova“ u prizemlju RiHuba otvoren je tzv. show room riječkog RiUse centra.

Služit će kao izložbeno-prodajni prostor proizvoda nastalih reciklažom u velikoj radionici RiUse centra u prostoru bivšeg IVEX-ovog skladišta na Delti, ali i kao prostor za održavanje predavanja i radionica na temu klimatskih promjena i ekoloških izazova. Kako je kazao voditelj RiUse centra Luka Rodela, showroom je zamišljen kao regionalni ekološki info-centar s ciljem okupljanja svih zainteresiranih za bavljenje održivim ekopraksama.

Show room RiUse centra otvoren u prizemlju RiHuba

Show room RiUse centra otvoren u prizemlju RiHuba

RiUse centar je centar za ponovnu upotrebu, mjesto na kojem se od otpadnih materijala, u prvom redu plastike i drva, dizajniraju, razvijaju i stvaraju novi proizvodi, a u RiHubu je izložen dio tih eksperimentalnih radova nastalih u protekla tri mjeseca od otpadne plastike korištenjem strojeva za recikliranje. Otpadni materijal, odnosno plastika i drvo nabavljaju se u suradnji s KD Čistoćom, ali ujedno su pozvani svi građani da RiUse centru doniraju otpadnu plastiku i drvo.

Pored izrade novih proizvoda, u prvom redu uporabnih predmeta te namještaja te edukacije, RiUse centar se bavi i uređivanjem eksterijera, umjetničkim istraživanjem u području novih primjena i načina iskorištavanja otpadnih materijala te pokušajem stvaranja modela kooperativa. Radi se o namjeri uključivanja zajednice u smislu edukacije u području reciklažnih praksi i vještina te izgradnji poslovnog modela centra u suradnji sa zajednicom koji se temelji na načelima horizontalnosti i solidarnosti.

Otvaranju show rooma prisustvovao je i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, koji je, čestitavši Savezu udruga Molekula na realiziranom projektu, istaknuo kako je konačni cilj Grada Rijeke da RiUse centar postane financijski samoodrživ.

Riječki RiUse centar vodi Savez udruga Molekula, kojeg je Grad Rijeka kao svog partnera odabrao na javnom natječaju. Javni poziv otvoren je u sklopu EU projekta Forget Heritage, koji Grad Rijeka provodi s nizom partnera iz europskih zemalja. Kako je jedna od glavnih aktivnosti RiUse centra recikliranje plastičnog i drvenog otpada, u sklopu EU projekta sufinanciranog 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj Interreg centralna Europa, RiUse centar nabavio je opremu potrebnu za recikliranje i osigurao sredstva za pomoć u radu i razvoju centra za ponovnu upotrebu.

Forget Heritage koji je usmjeren na prepoznavanje inovativnih, ponovljivih i održivih modela upravljanja kulturno-povijesnim lokalitetima i njihovom valorizacijom putem pokretanja kulturnih i kreativnih poduzetničkih inicijativa i sastavni je dio programskog pravca Europske prijestolnice kulture Slatko i slano.

Autori radova na izložbi su Tanja Blašković i Marin Šuljić, postav su dizajnirali Marin Nižić, Tanja Blašković i Leo Kiriničić, dok je za grafičko oblikovanje bio zadužen Leo Kirinčić.