Konferencija se održava 25. i 26. svibnja, a okupit će stručnjake iz zemlje i inozemstva, a njena ovogodišnja tema je „Obnova industrijskog naslijeđa“.

Osmo izdanje Međunarodne konferencije o industrijskoj baštini otvoreno je na Građevinskom fakultetu u Rijeci u organizaciji udruge Pro torpedo Rijeka, posvećene promicanju i očuvanju riječke industrijske baštine. Konferencija će u dva dana obuhvatiti predavanja, izložbe i obilaske objekata riječke industrijske baštine, a uživa podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva kulture i Sveučilišta u Rijeci.

Na otvorenju konferencije prisutnima su se obratili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik župana PGŽ Marko Boras Mandić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, predsjednik udruge Pro Torpedo Rijeka Velid Đekić i predstavnica Ministarstva kulture Biserka Dumbović Bilušić.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je važnost tematike obnove industrijske baštine za Rijeku te njeno bogatstvo koja onemogućava da se obnove baš svi objekti. „Grad Rijeka je ulagao u istraživačke, konzervacijske i restauracijske radove, a naš najvažniji objekt industrijske baštine, bivša tvornica šećera, ubrzo će biti stavljen u funkciju“, rekao je Obersnel podsjetivši kako ondje trenutno traju radovi.

„Industrijalizacija Rijeke započela je 1752. godine izgradnjom Palače šećerane, jedne od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj, koja će nakon obnove postati sjedište Muzeja grada Rijeke“. Gradonačelnik je spomenuo i da će cijeli kompleks Benčić biti obnovljen, pa će tamo, uz već otvoreni Muzej moderne i suvremene umjetnosti, biti smješteno sjedište gradske knjižnice te Dječja kuća, mjesto kulture i interakcije.

Govoreći o kompleksu Benčić, Biserka Dumbović Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, kazala je kako je njegova obnova najkompleksniji projekt koji se u Hrvatskoj dogodio proteklih desetljeća, a u uvodnim obraćanjima navedena je misao o prepoznatljivosti riječkog identiteta upravo zbog svoje neodvojivosti od industrijske baštine. Također, napomenuto je i kako smo svjedoci rastu razumijevanja za restauraciju i očuvanje baštine u praksi, kao i da industrijska baština mora služiti kao temelj znanstvenih istraživanja i inspiracija umjetnosti.

Član organizacijskog odbora konferencije Velid Đekić okarakterizirao je obnovu industrijskog naslijeđa kao goruću temu u Hrvatskoj i svijetu te kako će konferencija biti mjesto gdje će se moći čuti vrijedni podaci, informacije i priče. Đekić, predsjednik udruge Pro torpedo koja ove godine obilježava 15 godina rada, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se konferenciji vraćaju stručnjaci koji su ju posjetili prethodnih godina, kao i njenom privlačnošću za mlađe kolege.

Početno izlaganje u sklopu konferencije održali su pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić i riječki konzervator Nenad Labus na temu „Budućnost industrijske baštine u urbanom razvoju Rijeke“. Centralni događaj konferencije je današnje predavanje prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine o motornom brodu Galeb koje se odvilo u Akvariju Kampusa na Trsatu, a završava sutrašnjim okruglim stolom koji će se također održati na Građevinskom fakultetu.