Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Kako čitati prostorni plan“ Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije.

Na dvadeset izložaka prezentiran je sustav planiranja prostornog uređenja te donošenja ovog temeljnog razvojnog dokumenta nekog područja, kao i načini informiranja o planu, primjeri kvalitetne i loše primjene plana, mogućnosti promjene, povijest prostornog planiranja, odgovori na najčešće dileme i slično.

Uz učenice i učenike Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka koji su u sklopu svojih nastavnih aktivnosti snimali ovaj događaj, otvorenju su nazočili ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ Adam Butigan te predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Fabijanić je naglasio kako, premda prostorno planiranje i inicijalno odlučivanje nužno spada pod političku kategoriju, provedba plana nakon inicijalnog odlučivanja mora biti prepuštena stručnjacima, dok je ravnatelj Zavoda Butigan kazao kako se ovom izložbom građanima želi predstaviti prostorno planiranje i njegovi procesi, smisao prostornog planiranja te hijerarhija planova različitih razina, zajedno s njihovim specifičnostima i načinu funkcioniranja. Butigan je naveo kako se na web stranicama Zavoda mogu pronaći sve informacije o županijskom prostornom planu, uključujući prijašnja i sadašnja stanja planova, odluke relevantnih tijela i ostale informacije.

Prvi prostorni plan za kvarnersko područje nastao je 1957. godine, a prostorni plan bivše općine Rijeka, koja je obuhvaćala današnji Grad Rijeku i općine riječkog prstena, izveden je 1986. godine. Nakon prostornog plana koji je obuhvaćao Primorsko-goransku županiju iz 2000. godine, 2013. izrađen je posljednji i aktualni županijski plan koji se mijenja u suglasnosti s tijelima lokalnih vlasti.

Županijski plan danas obuhvaća infrastrukturne sustave poput upravljanja vodama, šumama i ostalim prirodnim resursima, kopnenog prometa, energetike, ali i područja kao što su urbanističko planiranje i građevinsko-stambeni sustav.

Izložba je osmišljena u sklopu obilježavanja 25 godina od konstituiranja Primorsko-goranske županije, a na Korzu će biti postavljena do 12. listopada.

Skip to content