U „Kockici“ Muzeja grada Rijeke otvorena je izložba Kolekcija Vugrinec – Metamorfoze figurativnog (1880.-1970.).

U proteklih dvadeset i pet godina, izoštrenim fokusom i kolekcionarskom ustrajnošću, Davor Vugrinec sakupio je neka od kapitalnih djela hrvatske moderne umjetnosti. Činio je to s vizijom. Sustavnom dugogodišnjem prikupljanju prethodila je namjera stvoriti zbirku nacionalne važnosti koja će predočiti zbir likovnih događanja na hrvatskim područjima od posljednja dva desetljeća 19. stoljeća, preko raznovrsnih izama tijekom prve polovice 20. stoljeća do Novih tendencija zabilježenih sedamdesetih godina.

Vugrinec je u svome naumu bio uspješan, sakupio je kolekciju koja donosi sintezu hrvatske moderne i priču o uzorima, učiteljima i zaslužnim za dosegnutu nacionalnu umjetničku razinu. Redovito su u posljednjem imale velikog udjela i naše poveznice s događanjima u europskim središtima, što će reći s umjetničkim tendencijama u Beču, Münchenu, Pragu, Parizu, Veneciji i ostalim metropolama.
Izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović, istaknuvši kako ova izložba predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje umjetnosti.
„Kolekcija Vugrinec, donosi nam bogatstvo figurativne umjetnosti iz razdoblja od 1880. do 1970. godine, vremena koje je uvelike oblikovalo našu Rijeku, Hrvatsku, ali i svijet. Ovaj izbor umjetničkih djela, odabranih s posebnom pažnjom i stručnošću, pokazuje kako je umjetnost, doista bila zrcalo društva i vremena u kojem je nastala“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i v. d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Vinko Ivić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, kustosica Muzeja grada Rijeke i autorica izložbe Ema Makarun te dr. sc. Zvonko Maković, prof. Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu u mirovini i član suradnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a.

Iako je riječ o izvaninstitucionalnom fundusu, njegova organizacija, stručna interpretacija i vidljivost u javnosti uvelike pridonose snažnoj afirmaciji i valorizaciji hrvatske umjetnosti. Zbirka je više puta izlagana u Hrvatskoj i inozemstvu – u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Narodnoj galeriji u Ljubljani, osječkom Muzeju likovnih umjetnosti i drugdje, a djela iz kolekcije sve su češće integralni dio muzejsko-galerijskih izložbenih programa. Odluka o izložbi odabranih radova iz Kolekcije Vugrinec u Muzeju grada Rijeke nakon Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Osijeka… bila je logičan slijed, a riječkoj su publici ovim izložbenim postavom predstavljena neka od kapitalnih umjetničkih ostvarenja hrvatske moderne i razdoblja nakon nje. Ono što riječku izložbu čini posebnom je velik broj umjetničkih radova koji u dosadašnjim javnim koracima Kolekcije Vugrinec nisu bili izlagani, što riječku izložbu čini dobrim dijelom jedinstvenom.

Tekstove u katalogu potpisuju Ema Makarun i Zvonko Maković. Izložba je postavljena u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke, Trg Riccarda Zanelle 1/1 , a otvorena je za javnost do 8. studenog 2023. godine.