U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u suradnji s Veleposlanstvom Indije u Zagrebu otvorena je izložba „One district, one product“/“Jedan okrug, jedan proizvod“.

Riječ je o projektu kojim Vlada Republike Indije nastoji očuvati tradicijske obrte i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika, a njihovim uključivanjem na svjetsko tržište pridonijeti promicanju autohtonih proizvoda i obrta.

Na izložbi su predstavljene rukotvorine od metala, papira, mramora, terakote i drugih materijala koje prikazuju raznolikost brojnih indijskih regija, a sve s obzirom na dostupnost prirodnih materijala od kojih se izrađuju.

Otvorenju izložbe prisustvovali su veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj Nje.E. Raj Kumar Srivastava, riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić, predsjednik Hrvatsko indijskog društva prijateljstva Mladen Zamalik i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija.

Gradonačelnik Filipović iskazao je zadovoljstvo što je Veleposlanstvo Indije upravo Rijeku odabralo za postavljanje ove izložbe koja ističe važnost očuvanja tradicije i poticanja održivog regionalnog razvoja. „Ova je izložba još samo jedna kap u moru projekata na kojima surađujemo i uspostavljamo izvrsne prijateljske odnose. Ovo je sjajna prilika za sve naše sugrađane da kroz različite proizvode i prezentacije obrtništva upoznaju kulturu Indije čime ćemo još više približiti naše dvije geografski vrlo udaljene zemlje. Cilj inicijative “Jedan okrug, jedan proizvod” izuzetno je vrijedan, jer se trudi očuvati tradicionalne obrte i istovremeno unaprijediti društveni i ekonomski položaj obrtnika. Svakako je pohvalna predanost poticanju holističkog gospodarskog rasta u svim regijama i siguran sam da će ovaj projekt polučiti dobre rezultate te privući investicije u sve dijelove Indije što je ključno za jačanje ekonomske održivosti. S druge strane, ova izložba osim što promiče proizvode, priča i priče o ljudima, njihovim vještinama i naslijeđu. Ona svjedoči o snazi zajedničke suradnje između naših zemalja i predstavlja priliku za jačanje kulturnih veza i razumijevanja“, istaknuo je Filipović.

Uttar Pradesh najmnogoljudnija je indijska savezna država s više od 200 milijuna stanovnika. Raznolikost klime i okoliša ove države koja se prostire na 240.928 km² rezultirala je raznovrsnim umjetničkim i obrtničkim proizvodima.

Vlada države Uttar Pradesh 2018. godine pokrenula je projekt „Jedan okrug, jedan proizvod“ s ciljem promicanja autohtonih proizvoda i obrta te njihovog uključivanja na svjetsko tržište. Iz svakog okruga izdvojen je jedan proizvod certificiran kao karakterističan za pojedinu regiju Uttar Pradesha.

Projektom se nastoji očuvati tradicijske obrte od kojih su mnogi bili pred nestajanjem, ali i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika.

Središnja vlada Republike Indije prepoznala je ovaj projekt kao vrijedan te ga je 2022. godine provela u svim saveznim državama i teritorijima pa je sad više od 1000 proizvoda iz 765 okruga uključeno u projekt „Jedan okrug, jedan proizvod – okruzi kao izvozna središta“.

Vlada obrtnicima, poljoprivrednicima i poduzetnicima pruža potporu za razvoj proizvoda i poboljšanje prodaje kako bi se osnažilo ruralno poduzetništvo.

Kustosica izložbe je Antonella Vlaše iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a u sklopu otvorenja nastupio je riječki multiinstrumentalist Zoran Majstorović.

Izložbe ostaje otvorena do 28. veljače.