U riječkom Grad Hotelu Bonavia održava se 26. godišnja skupština i konferencija Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana (CESMA).

CESMA Annual General Assembly MeetingESMA je osnovana 1995. godine i predstavlja dvadeset udruga zapovjednika brodova, kao i brojne pojedinačne članove iz petnaest zemalja Europske unije i budućih zemalja članica EU-a. Ciljevi organizacije su zatupanje zapovjednika brodova u Europskoj komisiji i prostor za njihovo mišljenje u Europskom parlamentu.

Cilj konferencije je kroz stručna predavanja i panele ukazati na brojne izazove u suvremenom brodskom prometu. Stručnjaci će predstaviti nove inovacije i trendove a razgovarat će se o tome kako biti konkurentan u ovoj branši.

Na početku događanja, okupljene su pozdravili predsjednik Udruge europskih kapetana Nenad Šimičić, zatim predsjednik CESMA-e Kapetan Hubert Ardillon, župan Primorsko-goranske županije Zlatan Komadina te pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak, a konferenciju je moderirala Emira Brkić.

Pročelnica Verena Lelas Turak poručila je da je vrlo zadovoljna što se ova konferencija uspjela održati unatoč pandemijskim okolnostima jer je važno razgovarati o pravima pomoraca i poboljšanju njihovih poslovnih i životnih prilika te konzistentno promovirati tradiciju pomorstva.

CESMA Annual General Assembly Meeting

Pročelnica Verena Lelas Turak

„Veoma sam ponosni što Rijeka ima zaista dugu pomorsku tradiciju koja nas je učinila visoko priznatim u cijelom svijetu. Pomorci iz naše regije u cijelom su svijetu priznati po predanom i profesionalnom radu, što svakako doprinosi riječkoj pomorskoj tradiciji. Uzimajući u obzir našu dugu pomorsku tradiciju, Rijeka je oduvijek bila orijentirana prema moru. Od tamo dolazi naša otvorenost i tolerancija i to je zasigurno jedan od najvažnijih razloga zašto smo dobili prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine“, izjavila je pročelnica.

Župan Zlatko Komadina također je izrazio zadovoljstvo što se ova konferencija održava u Rijeci i poželio svima dobrodošlicu.

Više o organizaciji CESMA možete saznati na web stranici organizacije CESMA.