U novootvorenom kreativnom centru RiHub otvoren je sastanak autora Kompendija kulturnih politika i trendova koji okuplja vodeće europske stručnjake u polju kulturne politike.

Sastanak Kompendija, tijela Vijeća Europe koje okuplja kulturne institucije članica te kulturne stručnjake, u Rijeci se održava od 9. do 11. listopada, uz sudjelovanje pedesetak stručnjaka za ovo područje iz cijele Europe. Kompendij kulturnih politika i trendova brine se o sustavu informiranja i monitoringa nacionalnih kulturnih politika, pruža ključan izvor znanja i informacija za kreiranje javnih politika, tvori značajnu istraživačku bazu te povezuje razvojne elemente kulture u Europi.

Otvorena skupština europskog Kompendija kulturnih politika i trendova

sastanak Kompendija kulturnih politika i trendova u Rijeci je okupio pedesetak europskih stručnjaka

Prilikom ceremonije otvaranja, uvodni pozdrav sudionicima uputio je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. “Ponosni smo što se ovaj sastanak održava u našem novom kulturnom hub-u, koji već ispunjava svoju svrhu kao čvorište stručnjaka različitih područja”, rekao je Filipović, te zahvalio Institutu za razvoj i međunarodne odnose i Ministarstvu kulture što su odabrali Rijeku kao mjesto održavanja ove konferencije. Filipović je spomenuo i kako će se Rijeka predstaviti i na manifestaciji u Strasbourgu, jednoj od završnih aktivnosti hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, te kazao kako će 2020. godina, u kojoj će Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, a Republika Hrvatska zauzeti predsjedanje Europskom unijom, zasigurno pomoći Rijeci da postane prepoznatljiv kulturni, umjetnički i turistički centar Europe.

Okupljene je pozdravila i Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, koja je iskazala zadovoljstvo što će europski eksperti podijeliti svoja znanja s kulturnim radnicima angažiranima na projektu Europske prijestolnice kulture. Navodeći bogat kulturni program koji Rijeku čeka za dvije godine, Kregar Šegota je kazala kako se sastanak Kompendija uklapa u pripremne aktivnosti projekta, ističući kako je Rijeka jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je donio kulturnu strategiju Grada.

Jaka Primorac, s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, kao jednog od organizatora skupa, izrazila je nadu da će sastanak u Rijeci proteći i konstruktivnim raspravama.

Otvorena skupština europskog Kompendija kulturnih politika i trendova

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020

Među trodnevnim aktivnostima Kompendija, u četvrtak, 11. listopada od 9.30 sati za javnost će biti organiziran javni forum na temu obrazovanja u kulturi, kojeg organiziraju Vijeće Europe i Rijeka 2020.

Po završetku sastanka Kompendija, u RiHubu će se održati stručni seminar o kulturi, kreativnosti i umjetnoj inteligenciji naziva „I-relevantnost kulture u dobu umjetne inteligencije“, koji 12. listopada od 19.30 sati organizira okrugli stol sa stručnjacima u polju umjetnosti i tehnologije.

Ovi međunarodni skupovi zbivaju se u sklopu hrvatskog predsjedanja Odbora ministara pri Vijeću Europe, uz sudjelovanje Grada Rijeke i Rijeke 2020.

Također, Ministarstvo kulture će tijekom hrvatskog predsjedanja organizirati konferencija na temu planiranja i upravljanja krajobraza 20. listopada u Zagrebu, dok će se u Zadru od 25. do 27. listopada organizirati konferencija naziva „Podvodna kulturna baština u Europi danas“.

Više informacija o radu Kompendija kulturnih politika i trendova.