U Rijeci je danas otvorena školska sportska dvorana Medicinske škole u Rijeci kojom će se služiti 1.200 učenika Medicinske škole i učenici smješteni u Učenički dom Kvarner. Ovaj kapitalni projekt vrijedan 1,9 milijuna eura financiran je sredstvima Primorsko-goranske županije.

Dvoranu su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili župan Zlatko Komadina i ravnatelj Alen Vukelić u društvu resorne pročelnice Edite Stilin, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, zamjenika gradonačelnika Gorana Palčevskog te profesora i učenika škole.

„Primorsko-goranska županija je osnivač 33 osnovne škole, 30 srednjih i četiri učenička doma te upravlja s 200 školskih objekata, a svake godine nastojimo ulagati u gradnju novih ili održavanje postojećih kako bi naši učenici imali što kvalitetnije uvjete. Ova je dvorana europskog standarda i na ponos svima, a s obnovljenom zgradom čini kompletnu školu“, naglasio je župan Komadina te dodao kako Primorsko-goranska županija najviše izdvaja za sport u Hrvatskoj i županija je s najvećim broj stanovnika, čak skoro deset posto, koji se bavi sportom.

Otvorenje dvorane Medicinske škole u Rijeci

Gradonačelnik Marko Filipović

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako će dvorana u srcu grada služiti generacijama učenika, ali i olakšati odgojno-obrazovni proces. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom Grada i Primorsko-goranske županije na ulaganjima u sportsku infrastrukturu na području Rijeke, poput ovog kapitalnog projekta i obnove travnjaka gradskih nogometnih igrališta.

Ravnatelj Medicinske škole u Rijeci Alen Vukelić rekao je kako je danas poseban dan za Medicinsku školu koja je nakon preseljenja 2015. godine u novu zgradu, sada dobila i novu sportsku dvoranu na čemu se posebno zahvalio Primorsko-goranskoj županiji, županu Zlatku Komadini i pročelnici Editi Stilin.

“Školska sportska dvorana Medicinskoj školi znači jako puno, ali ima i odgojnu ulogu. U našoj ustanovi obrazuje se skoro 800 učenika, budućih medicinskih djelatnika koji će promicati zdravlje, a upravo će na ovom mjestu naučiti tu odgojnu komponentu i moći djelovati u svom dugogodišnjem radu“, zaključio je.

Ukupna bruto površina nove dvorane iznosi 920 m² te je toplom vezom povezana s Medicinskom školom. Uz izgrađenu jednodijelnu dvoranu s košarkaškim igralištem te pratećim i pomoćnim prostorima, projektom je uređen i okoliš kao i dijelovi fasade Medicinske škole, izgrađen pomoćni natkriveni zatvoreni ulaz u dvorište i ulaz za vanjske korisnike te opremljen prostor. Radovi na izgradnji dvorane krenuli su u lipnju 2021. godine, izvedeni su u svega 20 mjeseci, odnosno dva mjeseca prije roka. Izvođač radova je tvrtka Novotehna, stručni nadzor provodila je tvrtka Centurio d.o.o, a projektantski nadzor Urbanistički studio Rijeka.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenika župana Petar Mamula, zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković, gradonačelnici i načelnici riječkog prstena, saborski zastupnici, pročelnici, članovi županijske skupštine i skupštinskih odbora, predstavnici sportske zajednice.

U programu otvorenja sudjelovali su učenici Medicinske škole u Rijeci koji su u novoj dvorani prezentirali sportove i plesove kojima se bave. Za vođenje je bio zadužen učenički duo, Barbara i Vanja, dok je učenica Ivana Rudan otpjevala himnu Republike Hrvatske. Pridružili su im se i prijatelji iz Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov. Martina Vidović je otpjevala svečanu pjesmu PGŽ-a “Zavičaju, tebi”, a glazbeni dio programa obogatili su i udaraljkaši.
(Preneseno sa pgz.hr)