Od 8. do 10. studenoga održavaju se Riječki filološki dani, međunarodni skup koji okuplja stručnjake u području jezika, jezičnih pojava i zapisa.

Skup organizira Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci svake dvije godine, a današnjem otvorenju nazočio je zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, uz prorektora za znanost riječkog Sveučilišta Alena Ružića, dekanice Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra te predsjednika organizacijskog odbora skupa Dejana Durića.

Otvoreni 12. Riječki filološki dani

Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš u uvodnom obraćanju na Riječkim filološkim danima

Zamjenik gradonačelnika Ivaniš u svom je uvodnom obraćanju kazao kako Rijeka ima dugu tradiciju visokog obrazovanja na koju je nastavljen suvremeni razvoj grada kroz znanost i nove tehnologije, zahvaljujući na kontinuiranom i predanom radu akademskih radnika koji od 1994. održavaju filološke dane. „U Gradu Rijeci smo ponosni na djelovanje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta, te ćemo nastaviti podupirati ovakve događaje“, rekao je Ivaniš, pozdravivši goste koji su pristigli u grad te ih pozvavši da ponovo dođu za dvije godine, kada će osim još jednih Riječkih filoloških dana, Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.a

Nakon otvaranja slijedilo je predavanje Milana Mihaljevića pod nazivom „Mjesto i uloga rječnika u gramatici“, a tijekom današnjeg programa predstavljen je i zbornik prošlog izdanja skupa.

Trodnevni program 12. Riječkih filoloških dana podijeljen je u tri sekcije: „Leksik i gramatika“, „RE-: -vizija, -interpretacija, -valorizacija u književnosti i kulturi“, te „Osme u jezikoslovlju, književnosti i kulturi“ na kojem će sudjelovati i predavati poljski, slovački, makedonski, bugarski i drugi stručnjaci.

Stručni skup financijski su pomogli Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Rijeka.