U četvrtak 11. svibnja 2017. godine, u 19.30 sati, u Galeriji Muzeja Grada Rijeke, Muzejski trg 1, održat će se otvorenje izložbe fotografija 5. salon crno-bijele fotografije 100+1.

Nastavljajući tradiciju organizacije Salona crno-bijele fotografije 100+1, jedinstvenog kako po konceptu tako i po visokim estetskim kriterijima Foto klub Color Rijeka raspisao je Natječaj za sudjelovanje na 5. salonu crno-bijele fotografije 100+1. Ideja organizatora bila je napraviti natječajnu izložbu na kojoj će biti zastupljeno do 100 najboljih crno-bijelih fotografija + jedna, koja se estetskim kriterijima izdvaja od drugih, a kojoj bi se dodijelio Grand Prix salona.

Izložbu će otvoriti riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji će ujedno i uručiti Grand Prix Fernando Soprano nagrađenom autoru.

Naime, ljubaznošću obitelji Soprano, od ove godine nadalje Grand Prix salona nosit će naziv Grand Prix Fernando Soprano po poznatom riječkom i hrvatskom fotografu Fernandu Sopranu, a dodjeljivat će se na svim salonima crno-bijele fotografije u organizaciji Foto kluba Color.

Grand Prix Fernando Soprano dodjeljuje stručni žiri za najbolju fotografiju i izniman uspjeli autorski rad.

Na izložbi učestvuje 52 autora iz Hrvatske i Slovenije. Fotografije je odabrao žiri u sastavu: Jolanda Todorović prof., Damir Šegota prof., Žorž Istog Duško fotograf.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog foto saveza.

Fernando Soprano (1922-1977) jedan je od klasika nacionalne fotografije. Njegovo djelovanje veže se isključivo uz grad Rijeku te pripada generaciji koja se afirmirala pedesetih i šezdesetih godina proteklog stoljeća. Njegov se fotografski stil prepoznaje uz karakteristične motive posebno u portretima te motivima luke i brodova, koje je autor komponirao na granici fotografske apstrakcije.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen