U srijedu, 29. srpnja 2020.g. u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Krešimirova 26c) održat će se otvorenje izložbe Art / Rat / Tranzicija (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.), uz izvedbu Plesnog art laboratorija, koji čine koreografkinja Senka Baruška, plesači Zvonimir Kvesić i Iva Katarinčić te uz koncert grupe ČE BO BO, ČE NA NA

Usred dramatičnih okolnosti pandemije COVIDA-19 i neizbježnih promjena u realizaciji programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti odlučio je realizirati radikalan izložbeni projekt prezentacije ključnih momenata, segmenata, poetika, „medijalizacije“ i inovativnih umjetničkih praksi koje su se „prelamale“ i „križale“ na novijoj i suvremenoj riječkoj Art – sceni u posljednjih tridesetak godina: od povijesnih događaja kakvi su bili osamostaljenje Republike Hrvatske, odcjepljenje Republike Slovenije, raspad SFR Jugoslavije ili početak rata u Hrvatskoj i u BIH, što se ubrzano dogodilo početkom 90-ih. To je razdoblje na ovoj izložbi obilježeno referencijama na posljednji, 16. Biennale mladih jugoslavenskih umjetnika (1991.) i na rane „ratne“ izložbe (ratni plakati, „DEJA VU – 1941 – 1991“).

Dinamičnim „postavom“ ove izložbe-događanja, autori koncepta, ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj i kustos Branko Cerovac, odlučili su važan segment „riječke suvremene scene“ prezentirati putem uključivanja brojnih hrvatskih i inozemnih umjetnica i umjetnika u više faza i segmenata tijekom otvorenja i trajanja izložbe, sve do listopada 2020., s dalekosežnom projekcijom na moguću budućnost, na razvoj novopostale Art – situacije „nakon 2020“ (2021. – 2031.).

Izložba se bavi razdobljem od umjetničkih predviđanja na prijelazu iz 80-ih u 90-te godine, obilježenih burnim, nerijetko konfliktnim, kontroverznim, paradoksalnim ili pak alternativnim, supkulturnim, subverzivnim provokativnim umjetničkim osobnostima i projektima, usmjerenima na kritiku, dekonstrukciju, retro-avangardno preispitivanje i radikalnu interpretaciju svih velikih naracija i ideologija (povijesnih, političkih, religijskih, etičkih, estetskih, „dobrog ukusa“) do danas.

Posebna pozornost bit će posvećena odnosu tradicije i suvremenosti, dominantne i alternativne umjetničke prakse, „nezadrživog progresa“ i „nezadrživog regresa“, kulture – subkulture, te neosporne suvremenosti riječke glazbene scene 80-ih/90-ih, u prožimanju i interakciji s art performerima, suvremenom plesnom scenom od kraja 80-ih nadalje, vizualnim i medijskim umjetnicima te suvremenim kazalištem.
Cilj projekta je prepoznati ovu Art – scenu „na fronti vremena“. Uputiti na kritičke potencijale „estetike šutnje“ i na vrijednost „stilova radikalne volje“ u procesu promjene društvenih – kulturnih – umjetničkih paradigmi 1990. – 2020.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice, s obzirom da se radi o zatvorenom prostoru. Volonterke Europske prijestolnice kulture pobrinut će se da svim posjetiteljima budu dostupni dezinficijensi za ruke, a na ulazu će se, prema preporukama Stožera, uzimati kontakt podaci (tj. ime i prezime i br. tel.) posjetitelja otvorenja izložbe.

Prisutni će biti:

  • Kora Girin, voditeljica rezidencijalnog programa MMSU
  • Branko Cerovac, kustos izložbe (zajedno sa Slavenom Toljom)
  • Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke

Lena Stojiljković
Odnosi s medijima, Rijeka 2020