U organizaciji Zajednice Talijana Rijeka, u utorak, 21. rujna 2021. godine, u 17.00 sati, na postamentima na Korzu održat će se otvorenje izložbe pod nazivom Rijeka:Stari grad autora Romola Venuccia.

Otvorenju izložbe prisustvovat će generalni konzul Republike Italije Davide Bradanini, prof. Daina Glavočić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.
U povodu postavljanja izložbe Daina Glavočić je u napisala: „1976. godine, na kraju života jednog od najkarizmatičnijih riječkih umjetnika objavljena je grafička mapa s 15 crno-bijelo dramatičnih linoleografija (linotipija, linoreza) s motivima riječkog Staroga grada, primjerenih prikaza Venuccijevih emocijama prema voljenom ambijentu koji se pred njim nezaustavljive urušavao baš kao i njegov život.
Na svakome je listu prikaz motiva, naziv te smještaj ponekog zakutka, trga, kale, kućerka, palače ili crkve gdje je do Drugog svjetskog rata bujao specifični primorski život. Poslije rata je srce Rijeke – Stari grad, nastradao razaranjem: fizičkim (ratnim) i duhovnim (iseljavanjem), polako gubeći dijelove svoga tkiva. Romolo Venucci, fiuman patoco, neumornim je tumaranjem ranjenim gradom, zabilježio svojim umjetničkim pristupom to vrijeme kao memento mori budućim generacijama.
Unatoč izložbama i publikacijama o životu i radu ovog značajnog riječkog umjetnika, nigdje u Rijeci nije moguće vidjeti stalni postav Venuccijevog opsežnog stvaralaštva pa grafičkim prikazima nekadašnjeg Staroga grada podsjećamo starije Riječane, au poznajemo mlađe, s vlastitom baštinom.“

Izložba će na postamentima na Korzu biti postavljena do 28. rujna 2021. godine a realizirana je u suradnji Zajednice Talijana Rijeka s Gradom Rijeka, Talijanskom Unijom i Narodnim Sveučilištem u Trstu.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar