Državno natjecanje u debati za učenike osnovnih i srednjih škola bit će održano u petak i subotu, 12. i 13. svibnja 2017.godine, u Osnovnoj školi Vežica.

U Osnovnoj školi Vežica otvoreno je Državno natjecanje u debati za učenike osnovnih i srednjih škola. Natjecanje organiziraju Hrvatsko debatno društvo, Agencija za odgoj i obrazovanje i Osnovna škole Vežica.

Otvorenju natjecanja nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušanj, ravnateljica OŠ Vežica Violeta Nikolić, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje i Državnog povjerenstva te prvakinja 1. osnovnoškolskog natjecanja u debati održanog prije 15 godina Dora Karmelić.

Na natjecanju, koje će biti održano u petak i subotu, 12. i 13. svibnja, sudjelovat će 96 učenika iz raznih hrvatskih krajeva. Zadana teza za učenike osnovnih škola jest “Građanski neposluh je/nije opravdan”, a za učenike srednjih škola “Država treba/ne treba spašavati tvrtke od velikog značaja za ekonomiju”. Uz zadane teze, postoje i teze koje učenici dobiju tijekom natjecanja.

Dora Karmelić, prvakinja 1. osnovnoškolskog natjecanja u debati, održanog prije 15 godina, poručila je kako je debata najbolji način za građenje sebe kao osobe, ali i timski rad, na što se ne smije zaboraviti.

Gradonačelnik Obersnel čestitao je svim sudionicima Državnog natjecanja i poželio im puno sreće, dodavši kako upravo znanje i znatiželja pokreću svijet. Istaknuo je kako je važno postavljati pitanja jer kroz njih dobivamo odgovore i tako učimo. Također, napomenuo je kako je od prošle godine u riječkim osnovnim školama pokrenuto uvođenje predmeta Građanski odgoj, kako bi mladi ljudi dobili odgovore na pitanja što je društvo, gdje živimo i kakvo društvo želimo. Jedan od ciljeva ovoga predmeta jest i poimanje da su solidarnost i njegovanje različitosti bitni za život u zajednici.

U prigodnom dijelu programa, nastupili su učenici Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, zbor “Vežički tići” te učenica Petra Jelić.

Debata kod učenika razvija motivaciju za učenje, kritičko razmišljanje, govorništvo, poduzetnost i samopouzdanje te se povećavaju akademski rezultati. Osnovnoškolski i srednjoškolski debatni klubovi u Rijeci djeluju u više škola.