Grad Rijeka u periodu od 16.- 22. rujna 2023. godine obilježava Europski tjedan mobilnosti kojim promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

U organizaciji programa sudjeluju Upravni odjel gradske uprave za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, Upravni odjel za komunalni sustav i promet, Planinarsko društvo HP i HT Učka, tvrtka Bolt, Policijska uprava primorsko-goranska, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

  • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
  • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
  • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
  • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
  • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
  • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Europski tjedan mobilnostiSredišnja tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije dok slogan glasi „Kombiniraj i kreći se!“.

S obzirom da gradski život može biti izazovan, sada je pravo vrijeme da promislimo kako se krećemo. Svakodnevnim aktivnostima kojima smanjujemo onečišćenja i emisije plinova koje štete našoj klimi stvaramo zdravije i sretnije gradove za sve. Zajedno, korak po korak, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Cilj je promovirati zdravije i pametniji načine kako se možemo kretati u gradu a da istovremeno pridonosimo smanjenju zagađenja kao što su sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivni oblici kretanja, korištenje aktivnih modela transporta (hodanje, bicikliranje) te korištenje javnog prijevoza.

Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ili romobilom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom ili romobilom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života.

Program u Rijeci: Šetnja Riječkim šetnicama, edukacija sigurne vožnje električnim romobilom i sadnja stabla

U subotu, 16. rujna bit će organizirana šetnja Riječkim šetnicama na ruti Drenova – Veli vrh – Vojarna Sveta Katarina uz bunkere – Brašćine. Okupljanje sudionika je na Cvetkovom trgu na Drenovi s polaskom u 9:00 sati, a povratak je autobusima Autotroleja redovnim linijama. Šetnja traje oko tri sata. Svaki sudionika dobiva bočicu vode i kartu Autotroleja za povratak.

U utora, 19. rujna od 10 do 14 sati na Korzu tvrtka Bolt uz podršku Policijske uprave primorsko-goranske provest će na Korzu edukaciju sigurne vožnje električnim romobilima te senzibiliziranje javnosti na vandalizam prema romobilima.

U sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti posadit će se i četiri stabla melije kod autobusne stanice nasuprot Parka Mlaka, budući da je nevrijeme u srpnju je uništilo i posljednje stablo.

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti održat će se aktivnosti namijenjene osobama s invaliditetom, a u sklopu projekta “Rijeka zdravi grad”. Tako će u sklopu manifestacije „Aktivnosti u i na moru“ u subotu, 23. rujna od 10 sati na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj biti organizirano plivanje, ronjenje, veslanje, vaterpolo i opće pripremne vježbe.