Samo nas još nekoliko dana dijeli od velike završnice 25. festivala sporta i rekreacije Homo si teć – Rijeka Run, u sklopu koje će u nedjelju, 28. travnja riječkim ulicama poteći tisuće trkača svih generacija.

Učenici, studenti, obitelji s djecom, umirovljenici, osobe s invaliditetom, profesionalni trkači i rekreativci iz Hrvatske i još gotovo 30 zemalja svijeta, baš svi mogu naći svoju utrku na popularnom riječkom slavlju trčanja.

Da 25. godina održavanja dovoljno govori o prihvaćenosti među građanima i važnosti za sam grad, složili su se i organizatori i pokrovitelji manifestacije, koji su na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke danas najavili program finalnog vikenda manifestacije.

“Homo si teć je prepoznatljivi simbol grada koji ima važnu ulogu u promociji kretanja i zdravog načina života, kao i uvijek prisutnu humanitarnu notu. Pozivam Riječanke i Riječane da se odazovu akciji i kroz rekreaciju sudjeluju u skupljanju sredstava za program Moje mjesto pod suncem koji brine za djecu u riziku od siromaštva”, izjavio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Prodajni štand festivala postavljen je na Trgu 128. brigade HV-a sve do nedjelje, a kupnjom majice po cijeni od 7 eura programu Moje mjesto pod suncem doniraju se 2 eura. Svi koji kupe majicu, najavio je gradonačelnik Filipović, u nedjelju, 28. travnja imaju pravo na besplatnu vožnju Autotrolejem.

Homo si teć završna presica

Dijana Prezelj, Tatjana Sundać, Slaviša Bradić, Marko Filipović, Marko Mikašinović, Sandra Grozdanov, Matko Verbič i Bruno Župan

“Program brine za šezdesetak djece i njihovih roditelja, a kako bi osigurali stabilnost u radu i nastavak kvalitetnih sadržaja koje nudimo djeci, pokrenuli smo i nacionalnu kampanju “Pet po pet i mijenjamo njihov svijet”. Jako smo zahvalni što se našim nastojanjima da štićenicima pružimo trajnu pomoć i podršku ove godine priključio i festival Homo si teć – Rijeka Run”, istaknula je Sandra Grozdanov, voditeljica programa Moje mjesto pod suncem.

Nedjeljna završnica festivala donosi čak 7 utrka, koje startaju jedna za drugom od 10:30 sati. Za one željne natjecanja tu su 20. Riječki polumaraton, utrka štafeta 3x7km, Desetka i Erste Petica, osobe s invaliditetom i slabovidne osobe trče Memorijal Milke Milinković, brojni vrtićarci i njihovi roditelji istrčat će dm mići trk, a svi oni željni rekreativnog trčanja u samom centru grada bez prometa okupit će se u najstarijoj i najmasovnijoj, humanitarnoj utrci građana Homo si teć.

Homo si teć start

I ove se godine na startu utrke Homo si teć velik broj rekreativaca

Zanimanje za natjecateljske utrke, pored brojnih domaćina trkača, pokazali su rekreativci iz Slovenije, Njemačke, Italije, Mađarske, Poljske, Austrije, Finske, Češke i niza drugih europskih zemalja, ali i udaljenijih država, poput Kenije, Južne Koreje i Paragvaja.

“Homo si teć kroz okupljanje impozantnih brojki ljudi predstavlja i sportske vrijednosti ovog grada, zahvaljujući kojima je Rijeka 2022. proglašena Europskim gradom sporta”, naglasio je Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.

“Upravo manifestacije poput festivala sporta i rekreacije osnažuju poziciju Rijeke kao destinacije za aktivni turizam, koji je proteklih godina postao jedan od glavnih aduta naše turističke ponude, stoga nam je svakako drago da možemo podržati festival i sudjelovati u njegovom dajnjem razvoju”, kazao je voditelj razvojnih projekata Turističke zajednice grada Rijeke Marko Mikašinović.

24. Festival sporta i rekreacije Homo si teć - Rijeka RunZadovoljstvo u sudjelovanju ne festivalu istakle su direktorica regionalne direkcije Erste Banke Tatjana Sundać i područna menadžerica dm-a Dijana Prezelj, predstavnice dugogodišnjih pokrovitelja koji imaju i svoje utrke na festivalu, te voditelj korporativne prodaje A1 Matko Verbič. Naglasili su poseban značaj festivala koji promovira zdrav način života i rekreaciju, uz puno pozitivne energije i okupljanja velikog broja građana, zbog čega mu se uvijek vesele i rado sudjeluju.

Značajan doprinos u organizaciji festivala i ove godine daju volonteri iz Volonterskog programa HKD-a na Sušaku i članovi Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske, dok su kao podrška u tehničkoj realizaciji utrka uključeni klubovi poput Atletskog kluba Rika, Triatlon kluba Rival, Atletskog kluba Kvarner i Veslačkog kluba Jadran.

Više informacija na mrežnim stranicama Festivala sporta i rekreacije Homo si teć – Rijeka Run.