Festival melodije Istre i Kvarnera, zbog situacije s koronom ove godine neće na putovanje već će se u Rijeci održati dvije večeri: festivalska u subotu 5. rujna te Revijalni koncert MIK-a u nedjelju 6. rujna.

Konferencija za medije na kojoj su predstavljeni detalji ovogodišnjeg izdanja festivala održana je na Botelu Marina u Rijeci.

Na žalost publike, MIK ove godine neće na putovanje, već će se u njegovoj matičnoj luci Rijeci održati dvije glazbene večeri. Direktor festivala Andrej Baša je najavio dvije večeri MIK-a u Rijeci, onu festivalsku 5. rujna te Revijalni koncert MIK-a, u nedjelju 6. rujna, na Trgu riječke rezolucije. Baša se zahvalio Gradu Rijeci kao generalnom pokrovitelju i domaćinu ovogodišnjeg festivala. Naglasio je kako MIK i ove godine donosi svoju prepoznatljivu pozitivu, pomiče glazbene granice novim zvucima i novim izvođačima.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što će Rijeka i ove godine biti domaćin finala MIK-a, naglasivši kako je MIK važan dio programa Rijeka 2020 koji baštini tradiciju ovog podneblja. “Rijeka je uvijek podržavala MIK i uvijek će ga podržavati kao dio svoje kulture” – dodao je Filipović.

Kako je naglasio izvršni producent i PR festivala Vjeko Alilović ulaznica još ima u prodaji, ali je broj mjesta u gledalištu zbog epidemioloških mjera ograničen. Cijena ulaznice za festivalsku večer je 100,00 kn, za Revijalni koncert 60,00 kn, dok je cijena paketa koji obuhvaća ulaznice za festivalsku večer i revijalnu večer 120,00 kn. Ulaznice su u prodaji u online sistemu mojekarte.hr te na prodajnim mjestima (Dallas Records Rijeka, Foto Revija Rijeka i New Sound Matulji).
Posebno valja naglasiti da se na dan programa ulaznice neće moći kupiti na ulazu te da se preporučuje kupnja ulaznica na vrijeme.

Isto tako, svi gledatelji će se trebati pridržavati epidemioloških mjera, u prostoru će biti postavljeni dispenzeri dezificijensa, na ulazu će se mjeriti temperatura, a i ispunjavat će se i COVID 19 obrazac. Kako bi se skratilo čekanje na ulazu, na web stranicama festivala  može se preuzeti obrazac, korisnik ga može ispuniti i ispunjenog predati na ulazu. Publika je zamoljena i da sa sobom ponese kemijske olovke zbog ispunjavanja obrasca ali i zbog glasanja.

Ove godine je u glasanje uključen veliki broj glasača jer se za mikovske skladbe može glasati putem MIK FEST facebook stranice i to zaključno sa 4. rujna. u 23:59 sati te će se bodovi, koji će se skladbama pridodati na temelju online glasova, pridodati glasovima tj.
bodovima riječke publike koja će glasovati putem glasačkih listića. Izvođači i autori se natječu za tri nagrade publike, tri nagrade ocjenjivačkog suda, nagradu za najbolji aranžman, tekst i interpretaciju, dodijelit će se nagrada najboljem debitantu te nagrada Beseda za kompoziciju koja cjelokupnim izričajem promovira naš kraj i njegovu tradiciju te spaja stari i novi MIK.

Voditelji festivalske večeri bit će Robert Ferlin, Mario Lipovšek Battifiaca te Uršula Tolj, dok će spomenuti muški dvojac publiku voditi kroz Revijalni koncert MIK-a. Izvođače će pratiti orkestar predvođen Aleksandrom Valenčićem za klavijaturama, a čine ga još: Voljen Mlakar (klavijature) Tonči Grabušić (bubnjevi) Vanja Vitezić (udaraljke) Sandro Šupak (gitara), Emir Grozdanić (gitara) i Dajman Grbac (bas). Osim orkestra i izvođača, na pozornicu će i odlični prateći vokali: Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto, a pozornicu će ozvučiti, osvijetiliti i LED ekranima opremiti dBoki Sound & Light. O izgledu izvođača brinut će frizerski salon “Andrea” Rijeka te vizažist Robert Kozjak sa svojim timom. Ekipu festivala čine i inspicijent Dijana Jelušić, tehniko David Grlaš, Sara Alilović u press službi te mikovske hostese koje će brinuti o gledateljima i glasačkim listićima.

Revijalni koncert u nedjelju okuplja doista jaka imena pa će tako nastupiti: Antonio Krištofić, VIM i Atlantis, Joso Butorac, Vesna Nežić Ružić, Sergio Pavat, Duško Jeličić, Nino Načinović, ženska klapa Hreljin, klapa Tić, Tamara Brusić, Gianluca Draguzet, Martina Majerle, Battifiaca, Alen Vitasović, Jozefina Jurišić, Đani Maršan, ženska klapa Luka, Mario Lipovšek Battifiaca…. Po svemu najavljenom, bit će to svakako večer za pamćenje.