Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, ove godine posvećenog metalnom zdravlju mladih, u Rijeci je započeo treći Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest.

Sudionike okruglog stola pozdravili su Alenka Vondra Butigan u ime Doma Turnić, organizatora manifestacije, dok su se skupu u ime partnera u organizaciji obratili pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku PGŽ-a Dragica Marač te Saša Uljančić iz Medicinske škole Rijeka.

Govornice na okruglom stolu „Mladi i mentalno zdravlje u promjenjivom svijetu“ složile su se kako se problematici mentalnog zdravlja mladih treba pristupati s posebnom pažnjom, svjesni činjenice da zbog činjenice da se njihov organizam nalazi u razvoju ne smiju koristiti isti terapijski postupci kao kod odraslih.

Dr.sc. Mirjana Graovac, psihijatrica riječkog KBC-a koja se specijalizirala za dječju i adolescentnu psihijatriju, iz svog je bogatog iskustva istaknula kako u radu s djecom i mladima s mentalnim bolestima nezaobilazno mjesto ima psihoterapija, dok se psihofarmaci, odnosno lijekovi s učinkom na psihičko stanje, uključuju ovisno o stručnoj procjeni liječnika. Dr. Graovac je naglasila kako u liječenju djece i mladih veliku ulogu ima njihov razvoj, vodeći se činjenicom da je neuroplastičnost mozga, sposobnost mozga da se oporavi i ponovno izgradi, u značajnim opadanju s približavanjem kraja adolescencije te je vrlo važno što ranije dijagnosticirati bolest i započeti s liječenjem. Što ranijim uključivanjem djece i mladih u terapiju, mogu se izbjeći ozbiljnije psihičke poteškoće u odrasloj dobi, u čemu je nezaobilazna uloga roditelja, bez kojih se ne može započeti liječenje ni dati lijekove.

Ovogodišnji Mentalfest posvećen mentalnom zdravlju mladih

Ovogodišnji Mentalfest posvećen mentalnom zdravlju mladih

Slobodanka Popović, stručnjakinja za Otvoreni dijalog i sistemsku obiteljsku terapiju, istaknula je kako iskustvo njezinog rada pokazuje kako je terapeutski postupak puno brži i učinkovitiji kada se u njega uključe svi, od roditelja preko škole do socijalne službe.

Dr.sc. Jasminka Zloković s Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta istaknula je kako odrasli imaju obvezu pomoći djeci i mladima da postanu sretne, zdrave i uspješne odrasle osobe, naglašavajući kako su rizici za njihovo mentalno zdravlje u suvremenom društvu mnogostruki, od siromaštva preko nasilja do izostanka aktivne uključenosti roditelja u odgoj djece.

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest 2018. prilika je da da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći. Stoga je pripremljen bogat program, koji se nastavlja danas u 18 sati otvaranjem izložbe fotografija Željka Maletića „Tko je ovdje normalan?“.

Bogat program festivala traje do 13. listopada, a od niza aktivnosti koje će se događati kroz tjedan ističu se mini simpozij o izazovima mentalnog zdravlja za mlade ljude, korisnička konferenciju o uslugama mentalnog zdravlja, živa knjižnica u Book caffeu „Dnevni boravak“, forum o nenasilju te događaj: „Ludo, ali moguće”, kojim će završiti Mentalfest u Domu Turnić.