Bilo je to veliko dvotjedno zabavno i kreativno druženje kojim je Rijeka omogućila aktivne ferije djeci. “Tobogan” je ponudio preko 50 kreativnih radionica, u kojima je sveukupno sudjelovalo 900 djece različitih uzrasta. Usto, u radionički dio festivala svoj je trud i rad uložilo 40-ak volontera Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji su na privremeno preimenovanom Dječjem trgu (inače Pavlinskom trgu u riječkom Starom gradu) održali 8 radionica za djecu.

Izvedbeni program “Tobogana” bio je najveći i najbogatiji dosad. Na različitim mjestima u gradu održane su čak 32 događanja: od projekcija filmova, lutkarskih i dramskih predstava, koncerata, izložbi, šetnji gradom i prirodom, video igara i diska.

U programu ovogodišnjeg dječjeg festivala „Tobogan“ sudjelovalo je 40-ak umjetnika i umjetnica iz Španjolske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Nizozemske, BiH, Irske i Hrvatske, što festival svrstava u sam vrh ovakvih i sličnih događanja u Hrvatskoj, pa i šire.

„Tobogan“ je osmišljen kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje i dijeljenje, upoznavanja i susrete, stjecanje novih prijateljstava i magične trenutke koji se pamte za čitav život. Velik broj djece koji je sudjelovao u ovogodišnjem programu najbolje pokazuje koliko je ovakav festival Rijeci trebao. „Tobogan“ ujedno pokazuje usmjerenje i želju da se projektom Europske prijestolnice kulture kreiraju i trajno vrijedne manifestacije koje će živjeti i nakon 2020.

Dječji festival “Tobogan” oslikava mnogo toga što će biti smješteno i u Dječju kuću koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu. Oslikava način na koji će kreativne male snage Rijeke nositi život ovog grada u budućnosti, jer djeca koja odrastaju u prijestolnici kulture i upijaju kreativnu energiju mogu biti graditelji novog, boljeg svijeta u kakvom želimo živjeti.

Danas je u Ri-Hubu upriličeno druženje s partnerima, suradnicima i medijima koji su sudjelovali u organizaciji i pratili ovogodišnji festival Tobogan. Susret je bio obojan čestitkama i međusobnim zahvalama na uspješnoj suradnji velikog broja institucija i udruga, suradnji od koje su najviše profitirali najmlađi. Tobogan je ovime proslavljen, a povratkom ključeva grada iz dječjih u gradonačelnikove ruke – simbolički završen do iduće godine.

„Tobogan pokušava potaknuti djecu na participaciju u kulturi te stvoriti magične trenutke koje će oni pamtiti cijeli život“, rekla je Jelena Milić, voditeljica festivala i programskog pravca „Dječja kuća“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, dodavši kako je u u odnosu na prošlogodišnji festival utrostručen broj sudionika, što je nadišlo i očekivanja organizatora.

Gradonačelnik Obersnel naveo je kako EPK nije program koji sadrži samo gostovanja svjetski poznatih umjetnika, već je prije svega namijenjen građanima i djeci, u što su se s festivalom Tobogan svi mogli uvjeriti. „Bez programa EPK vjerojatno ne bi bilo ni Tobogana, a sakupljajući reakcije mogu primijetiti da su svi oduševljeni festivalom i da im je žao što je završio nakon dva tjedna“, rekao je Obersnel ističući kako je najveća nagrada festivala pogled na zadovoljna dječja lica. „Tobogan je uvertira za program EPK iduće godine, očekuje nas spektakularna godina, ali festival će živjeti i dalje, jer će u Dječjoj kući ovakav sadržaj biti dostupan cijelo vrijeme, a tako će ostati i budućnosti i nakon 2020. godine“, zaključio je gradonačelnik.

“Tobogan“ je dio programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program nastao je zajedničkim trudom i radom Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Vijeća mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.  U programu su sudjelovali i Kreativni kolektiv Kombinat – ArtMašina, Prirodoslovni muzej Rijeka, Kazališna radionica Malik, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Dom mladih i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Novi spust niz „Tobogan“ najavljen je za 2020. godinu, kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, i kada će Riječani i posjetitelji Rijeke kroz još brojnija događanja ponovno lako dospjeti u svijet mašte i veselja.