Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti Grad Rijeka obilježio je panel raspravom na temu STEM&djevojke, 11. veljače u riječkom Ri Hub-u. Susretu se odazvalo 20 zainteresiranih sudionika i sudionica iz redova mladih, nastavnika i učitelja.

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a satkan je od početnih slova četiriju područja – science, technology, engineering i mathematics. Sve češće se kao pojam koristi u hrvatskom jeziku, prije svega radi važnosti grana koje obuhvaća.

Događanje je održano kao jedna od brojnih aktivnosti u okviru Programa za mlade Grada Rijeke, s ciljem promicanja ravnopravnosti, popularizacije STEM područja te aktivnog uključivanja mladih u kreiranje sadržaja pa su se tako, u organizaciju i realizaciju panela kroz praktični rad, uključile tri studentice završne godine studija Pedagogije i po prvi puta se našle u ulozi moderatorica stekavši pritom vrijedno iskustvo. Antonela Pribanić, Helena Šargač i Tea Staničić, sudionicima su prezentirale interesantne činjenice i izazove s kojima su se djevojke i žene susretale kroz povijest.

U panel raspravi sudjelovali su i dr.sc. Rajka Jurdana Šepić, redovna profesorica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, Sanjin Smajlović, predavač i voditelj projekata u području STEM-a u CTK Rijeka i Ivana Žužić, studentica na Tehničkom fakultetu i dugogodišnja volonterka i voditeljica radionica u STEM-u u CTK Rijeka.

Panel raspravu, svojim izlaganjem, započela je dr.sc. Rajka Jurdana Šepić. U prezentaciji se osvrnula na žene koje su kroz povijest značajno doprinijele razvoju znanosti i društva, a prikazala je i statističke podatke koji se odnose na Hrvatsku i pojedine zemlje EU, a koji nam govori o tome koliko smo još uvijek pod snažnim utjecajem patrijarhata te, iako su vidljivi određeni pozitivni pomaci u tom smjeru, još uvijek kolektivno kao društvo moramo raditi na razbijanju predrasuda o muškim i ženskim zanimanjima, o podjeli muško-ženskih poslova kao i o tome da su žene jednako sposobne biti uspješne znanstvenice i poduzetnice.

Da je potrebno raditi i na stvaranju jednakih uvjeta, složili su se panelisti/ice i sudionici/ice u publici. Možemo se složiti da su mogućnosti jednake za žene i muškarce startne pozicije i uvjeti definitivno se razlikuju. Uz posao i razvoj karijere potrebno je podizati razinu svijesti o tome da je uloga roditelja zajednička i da otac sudjeluje u odgoju djeteta jednako kao i majka, da se kućanski poslovi obavljaju zajednički i da je rodiljni dopust za očeve normalna karakteristika 21. stoljeća.

“Iznimno je važno od najranije dobi odgajati djevojčice i dječake da svoje hobije i buduća zanimanja biraju prema interesu, a ne prema spolnoj određenosti. Potrebno je učiti ih da balet nije predodređen isključivo za djevojčice kao i da matematiku, fiziku ili neku drugu srodnu znanost jednako uspješno mogu poučavati učitelji i učiteljice, nastavnici i nastavnice bez obzira na spolnu razliku. To svakako nije promjena koja je vidljiva preko noći i zato je važno raditi na podizanju svijesti o ravnopravnosti”, naglašava prof. Jurdana Šepić.

Sanjin Smajlović iz Centra tehničke kulture Rijeka, predstavio je značajne projekte koje Centar provodi s ciljem poticanja i uključivanja mladića i djevojaka u aktivnosti kao što su programiranje, robotika ili informatika.

Ivana Žužić, dugogodišnja volonterka CTK Rijeka i studentica na Tehničkom fakultetu, kazala je kako ju od njene odlučnosti, da se bavi baš programiranjem i da znanje prenosi djeci i mladima, nisu spriječili ni komentari nekih od njenih kolega, poput “Zašto si upisala Tehnički fakultet pa ti si djevojka”. Prilikom iznošenja vlastitog iskustva Ivana je istaknula i činjenicu s kojom se većinom susrećemo u svakodnevici – “Kinder jaja dijelimo na roze i plave, dječje igračke također na lutke i bagere – ne razumijem čemu to?”

Učimo našu djecu, buduće roditelje, da se zanimanje odabire prema interesu, a ne prema zastarjelim društvenim normama – jedan je od zaključaka sudionika i panelista/panelistica, jučerašnjoj raspravi.

Grad Rijeka, kroz različite programe doprinosi ovoj temi kao i podizanju razine svijesti o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti. Osim kroz program Rano učenje informatike, Program za mlade Grada Rijeke, djevojčice i dječaci u osnovnim riječkim školama, kroz izvannastavnu aktivnost GOO-a uče kritički promišljati i stvarati vlastite stavove o podjeli muško-ženskih poslova, uvažavanju, toleranciji, ljudskim pravima kao i o uspješnim svjetskim znanstvenicima i znanstvenicama, poduzetništvu i brojnim drugim životno važnim temama.