Prema informacijama Press centra na misi je bilo preko 100.000 vjernika koji su Papu dočekali pjevajući njegovu pjesmu “Krist na žalu”. Dolazak Pape na mjesto misnog slavlja pratila su cijelim putem zvona sa svih riječkih crkava.

Papa predvodio misno slavlje na blagdan DuhovaSveti je Otac na Deltu stigao papamobilom oko 9.35 sati, u pratnji riječkoga nadbiskupa i metropolita mons. Ivana Devčića i osobnog tajnika Stanislawa Dziwicza.

Budući da su mnoge televizijske kuće popratile stoto Papino putovanje ne samo kao jubilarni pastirski pohod, već i zbog misnog slavlja povodom blagdana Duhova, grad Rijeka je na kratko vrijeme bio središte duhovnog svijeta rimokatoličke crkve. Bio je to najveći događaj Papina III. pastirskog pohoda Republici Hrvatskoj i sigurno jedan od najvećih događaja u povijesti grada Rijeke.

Noć uoči svečane mise riječki vjernici i hodočasnici su proveli na Delti u cjelonoćnom duhovskom bdijenju. Duhovsko bdijenje bilo je podijeljeno u tri dijela. U prvom su dijelu koji je je počeo u 21 sat i trajao do ponoći i koji je bio glazbenog karaktera nastupili razni glazbeni sastavi, muške i ženske klape iz naše regije. Drugi dio duhovskog bdijenja protekao je u molitvi i meditaciji. U njemu su sudjelovali mnogobrojni mladi glazbenici, među kojima Frama – franjevačka mladež grada Rijeke, katolički zbor mladih MI iz Rijeke, VIS Sinaj, bogoslovi i novaci i mnogi drugi. U trećem su se dijelu bdijenja predstavile biskupije Riječke metropolije – Porečko-pulska, Krčka i Gospićko-senjska biskupija te Riječka nadbiskupija.

Papa predvodio misu na blagdan DuhovaPapu je na početku misnoga slavlja kao domaćin u ime Riječke nadbiskupije, hodočasnika, crkvenog zbora, državnih, gradskih i županijskih vlasti pozdravio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Budite narod nade! Budite narod koji moli. Budite narod koji vjeruje u riječ koju nam je dao Bog i koja se ostvarila u Kristu, poručio je u svojoj propovijedi papa Ivan Pavao II. Govoreći o obitelji, što je bila središnja tema njegova III. pastoralnog putovanja u Hrvatsku, Sveti je Otac naglasio kao jednu od najvažnijih obiteljskih uloga, odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja djece, u kojoj, kako je rekao, uz roditelje trebaju pomoći i odgojni stručnjaci te ozbiljni i dobro pripravljeni vjeroučitelji.

Tijekom euharistijskog slavlja liturgijska su čitanja pročitana na hrvatskome i talijanskom jeziku. Pratnju mise izveo je veliki združeni zbor koji je činilo 400 pjevača iz riječkih župa, uz glazbenu pratnju orkestra riječkog HNK. Izvedena je kompletna Krmpotićeva staroslavenska misa. Darovne su pjesme samostalno su izveli zborovi crkvenih pjevača iz Omišlja i Cresa. Svetom je Ocu uručeno mnoštvo darova vjernika Riječke nadbiskupije i okolnih biskupija.

Na završetku ovoga svečanog slavlja, rekao je Sveti Otac, želim na poseban način pozdraviti hrvatsku mladež. Kao što vam je poznato, dragi prijatelji, Papa na vas gleda s povjerenjem i pouzdanjem…..

Vas, koji ćete preko svojega obiteljskog i strukovnog života – na koji se sada pripravljate – zauzeti vrlo odgovorne položaje na dobro građanskoga društva i Crkve, podsjećam da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što on posjeduje; da mali niski ciljevi ne mogu nikada utažiti žeđ za srećom i puninom, koja je u vašemu srcu; da zadaću, što ju je Božja Providnost povjerila svakomu od vas, nitko drugi ne može ispuniti nego vi sami osobno. Odaberite Gospodina Isusa, kojega ćete slušati i slijediti kao Učitelja života, za sudruga na vašemu životnom putu, rekao je Papa.