Grad Rijeka će ugostiti Svetog Oca Ivana Pavla II, koji će u našem gradu boraviti od 5. do 9. lipnja.

Papa među nama Sveti Otac zrakoplovom će 5. lipnja iz Rima sletjeti u Zračnu luku Rijeka u Omišlju, odakle će brodom Jadrolinije stići u Rijeku. Njegov dolazak očekuje se u riječkoj luci 5. lipnja u 18,30 sati. Ovo je treći pastirski pohod Svetog Oca Ivana Pavla II. Republici Hrvatskoj. Sveti Otac će u Rijeci boraviti ukupno 5 dana, a iz Rijeke će putovati u druge gradove u Hrvatskoj.

Sada već davne 1994.g.  u zemlji opterećenoj ratnim stradanjima i još uvijek jednim dijelom pod okupacijom  na veličanstvenom skupu u Zagrebu prvi smo put imali sreću i čast udomiti Svetog Oca Ivana Pavla II.  Četiri godine kasnije, na svojem drugom pastirskom pohodu Republici Hrvatskoj, Sveti Otac  je u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici  proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, a u Splitu i Solinu održao Svete mise na kojima je govorio o važnosti čuvanja i njegovanja  kršćanske baštine kao neotuđivog dijela našeg nacionalnog bića.

Hrvatska je među rijetkima zemljama u svijetu koja će po treći put imati posebnu čast ponovno primiti Svetoga Oca.

Svojim trećim pastirskim pohodom našoj domovini Sveti Otac Ivan Pavao II., kojem ce to biti jubilarni stoti inozemni pohod, najiskrenije iskazuje svoje osjećaje  poštovanja i ljubavi prema našoj crkvi i našem narodu. Grad Rijeka će imati tu čast da ugosti Svetog oca Ivana Pavla II, koji će u našem gradu boraviti od 5. do 9. lipnja.

Papa među nama

Sveti Otac Ivan Pavao II. boravit će u Rijeci ukupno 5 dana, a iz Rijeke će putovati u druge gradove u Hrvatskoj i to u petak 6. lipnja otputovat će za Dubrovnik a u subotu  7. lipnja Sveti Otac putuje u Osijek i Đakovo. Centralna svečanost, tj. Sveta misa koju će predvoditi Papa Ivan Pavao II bit će održana u nedjelju, 8. lipnja s početkom u 10,00 sati na Delti.
S protokolom Vatikana definiran je prostor Delte kao konačno mjesto na kojem će se u Rijeci održavati Sveta misa. Lokalitet Delte je vrlo zahtijevan za održavanje ovakve manifestacije, ako se uzme u obzir procjena da će na slavlju sudjelovati oko 70 000 ljudi. Stoga je kao zona obuhvata određen prostor Titovog trga, Fiumare, Trga bana Jelačića, Cindrićeve ulice, parkirališta Delta, prigradskog autobusnog stajališta Autotroleja kao i prostor kojeg koristi Luka Rijeka, a koji je omeđen Cindrićevom ulicom, ogradom autobusnog stajališta, Riječinom i željezničkom prugom koja prolazi pored bivše zgrade IVEX-a.

Ovakav izuzetno bogat program Svetog Oca zahtjeva i odgovarajuće organizacijske i sigurnosne te druge pripreme. U tim danima Rijeka kao domaćin Svetome Ocu će poduzet niz potrebnih radnji kako bi boravak Svetog Oca, održavanje Svete mise i prijem visokih državnih dužnosnika Republike Hrvatske i Vatikana kao i velikog broja hodočasnika koji će posjetiti Rijeku bio organiziran na najbolji mogući način.

U nedjelju 8. lipnja 2003. godine sa početkom u 10,00 sati na Delti u Rijeci održat će se Sveta misa koju će predvoditi Ivan Pavao II.

Po završetku Svete mise u popodnevnim satima Sveti Otac odlazi u posjet Svetištu Blažene Djevice Marije na Trsatu. Posjet Svetog Oca završava se u ponedjeljak 9. lipnja kada Sveti Otac u 9,00 sati odlazi za Zadar, a potom za Rim