Na riječkoj plaži Ploče podignuta je Plava zastava – važna međunarodna turistička oznaka kvalitete plaža

Plava zastava je međunarodna oznaka ukazuje na čiste uredne, sigurne i dobro održavane plaže i marine te ju brojni turisti uzimaju kao glavni kriterij pri odabiru svoje destinacije ljetovanja. Plava zastava je najpriznatiji model ekološkog odgoja, obrazovanja i obavještavanja javnosti te ujedinjuje turistički sektor i sektor zaštite okoliša na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
Druga riječka plaža koja ima Plavu zastavu od 2010. godine je plaža za osobe s invaliditetom Kostanj.

Podizanju plave zastave prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar i pročelnik Odjela za a razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

U prigodnom programu nastupili su učenici OŠ Kantrida.

Plaža Ploče uređena je u sklopu Bazena Kantrida i ima Plavu zastavu od 2011. godine. Plaža je ograđena plutačom, ima spust u vodu za invalide, pješčanik, ugostiteljske objekte, kabine za presvlačenje, tuš, sanitarni čvor, garažu te dežurnu spasilačku službu

Grad Rijeka održava 21 plažu

Radovi na pripremi plaža za sezonu kupanja obavljaju se svake godine i obuhvaćaju održavanje sanitarnih objekata, obalnih zidova, obalnih šljunčanih i betonskih puteva, sunčališta, staza, stubišta, postavu opreme kao što su vaterpolo igralište i plutajuće brane u moru, došljunčavanje i razastiranje šljunka na plažama, uređenje prilaza plažama, održavanje stjenskih pokosa te bravarske radove.

Kako je prigodom podizanja plave  zastave rekaogradonačelnik Marko Filipović, sve plaže su dohranjene šljunkom, ugrađena je potrebna plažna oprema, postavljeni tuševi i slavine, popravljena oštećenja na sanitarnim čvorovima te obavljeni potrebni popravci na vodovodu i odvodu.

Na plaži Kostanj djelomično su popravljene kamene obloge i kulir na sunčalištu, postavljene su inox ograde i plutajuće barijere u moru. Uoči sezone kupanja radovima su bili obuhvaćeni popravci šetnice Lungo Mare te popravci puta uz nogometno i odbojkaško igralište na Kantridi. Postavljene su cerade na svlačionice i očišćene su rampe na prilazima u more.
Također, nakon olujnog juga koje je krajem 2020. godine napravio velike štete na dijelu riječkih plaža, izvedeni su dodatni radovi na saniranju oštećenja na plaži za osobe sa invaliditetom Kostanj, na djelu šetnice od plaže Bivio prema hotelu Hilton, na samoj plaži Bivio te na plaži Vila Olga na Pećinama gdje su izvedene nove stepenice na mjestu starih.
Obavljeni su hortikulturni radovi i radovi na uklanjanju otpada na pomorskom dobru na cijelom potezu od Pećina do Preluka. Za sve navedene radove osigurano je 1.700.000,00 kuna. Ukupna površina plaža je 90.578,00 m². Takvo ulaganje u održavanje plaža važno je ne samo za građane grada Rijeke nego i sve veći broj turista koji svake godine posjećuju ili borave u Rijeci.

More u Rijeci izvrsne kakvoće

Na području grada Rijeke (od Preluka do Pećina) kontrola kakvoće mora provodi se deset puta tijekom sezone kupanja, u razdoblju od mjeseca svibnja do rujna, tj. od početka do kraja sezone kupanja na 21 mjernoj točki. Ispitivanja i praćenje kakvoće mora na morskim plažama provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Prema ocjenama more u Rijeci je izvrsne kakvoće.

Očišćen i Preluk

Također, početkom svibnja ove godine, nakon rješenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture očišćen je prostor bivšeg kampa na Preluku koji je resorno Ministarstvo predalo je prostor na privremeno korištenje Gradu Rijeci tako da je Preluk također otvoren za građane i može se ove sezone koristiti kao plaža.
Održavanje plaža tijekom sezone kupanja

Sezona kupanja

Tijekom sezone kupanja koja je počela 1. lipnja, obavljaju se tekući popravci na plažama. Održavanje plaža tijekom tog perioda obuhvaća i čišćenje mora koje podrazumijeva pravovremeno sprečavanje zagađenja javnih kupališta, pa se tako stalni nadzor Riječkog akvatorija vrši s “Eco plovilima”. Eventualno zagađenje ograđuje se zaštitnim plutajućim zavjesama te se kemijski i/ili mehanički odstranjuje s morske površine, po završetku tretmana takav se otpad zbrinjava na ekološki prihvatljiv način.
Također, svakodnevno čišćenje plaža, pražnjenje košarica za otpad te cjelodnevno održava čistoća sanitarnih čvorova i kabina za presvlačenje obavlja se sve do 15. rujna, odnosno dok traju povoljni vremenski uvjeti za kupanje.