U Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. Na 10. godišnjicu Akcije, promovirani su i proglašeni novi Gradovi prijatelji djece, a Gradu Rijeci dodijeljene su tri prestižne nagrade za aktivnosti provedene u protekloj godini.

Savjetovanje predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora koji na svom području vode akciju Gradovi i općine – prijatelji djece, održano je kao i svake godine na sami dan donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta. I ove godine okupio se velik broj predstavnika gradova i općina, uključenih u ovu akciju. Prisustvovali su predstavnici mnogih gradova i općina koji su već ponosni vlasnici ove prestižne titule, ali jednako tako i oni koji se nadaju da će u budućnosti postati.

Na ovogodišnjoj svečanosti u ime Grada Rijeke, prisustvovale su Kristina Dankić i Marija Japundža, koje su i primile pohvale za čak tri akcije: “Rijeka pliva”, “Kreativno edukativna škola za mlade poduzetnike” te “Mopedom do cilja, motociklom do cilja”.
Nakon uvodne riječi Aide Salihagić – Kadić, Predsjednice središnjeg koordinacijskog odbora Akcije i Saveza društva Naša djeca Hrvatske, slijedilo je nekoliko predavanja o dosadašnjim dostignućima ove akcije. Kristina Dankić je nakon izlaganja o gradu Rijeci kroz demografsku perspektivu, pozvala sve prisutne da iduće godine dođu u Rijeku gdje će biti održan 4. Susret gradova i općina – prijatelja djece.

Po prvi puta Savjetovanju je nazočio i Jan Van Gils, predsjednik Europske mreže Gradovi – prijatelji djece iz Bruxellesa koji je održao interesantno predavanje o dječjim pravima te svemu onome što jedinice lokalne zajednice mogu učiniti u svrhu poboljšanja uvjeta života djece u gradovima i općinama iz kojih dolaze.
Sudionici ovogodišnjeg savjetovanja rastali su se puni dojmova, novih i poučnih iskustava, nadajući se da će svojim trudom, radom, ali i neiscrpnim entuzijazmom i u budućnosti pravdati titulu “Gradovi i općine prijatelji djece”.

 

Skip to content