Povodom obilježavanja 125. godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Sušak“ na Korzu su održane pokazne vatrogasne vježbe za građane kao i natjecanje podmladka.

U natjecateljskom dijelu programa održan je 4. Kup DVD-a “Sušak“ na kojem su sudjelovale 22 ekipe u kategorije podmladka, dječaci i djevojčice od 6 do 12 godina. Sudjelovalo je 15 DVD-ova iz Primorsko-goranske županije te jedna ekipa iz Ličko-senjske županije.

Prisutne su pozdravili riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predsjednik DVD-a Sušak Luka Miškulin, predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Rijeka Damir Mlinac, zapovjednik DVD-a Sušak Vedran Butorac, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance, predsjednik Povjerenstva za natjecanja vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Klaudio Filčić i voditeljica službe za prevenciju i pripravnost područnog ureda Grada Rijeke Lenjinka Jurčić Mamilović.

Kako je istaknuo Filipović vatrogastvo nije posao, to je životni poziv. „To je odabir hrabrosti, znanja i vještine, izbor solidarnosti i požrtvovnosti, odabir humanosti. I zato svi oni koji su kroz generacije, ovdje u Rijeci i u cijeloj Hrvatskoj, krenuli za tim pozivom, zaslužuju našu najveću zahvalnost i poštovanje. Odabrati biti sam sebi drugi, treći, ili pak posljednji i druge ljudske živote staviti na prvo mjesto, vrijednost je, koja nema cijenu. Posebice kada takve vrijednosti nastojite prenijeti onima koji će već možda sutra, biti na vašem mjestu. Zato mi je drago da je jedan dio vašeg djelovanja usmjeren i na edukaciju djece i mladih, kako bi od malih nogu učili vještine vatrogastva te jednog dana krenuli vašim hrabrim stopama“, istaknuo je gradonačelnik i čestitao svim članovima DVD-a Sušak ovu veliku obljetnicu.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Sušak“ – Rijeka osnovano je 12. lipnja 1899. godine i jedno je od najstarijih društva u Primorsko – goranskoj županiji i Hrvatskoj. Društvo je osnovano u prostorijama Gradske knjižnice Trsat, a u 2024. godini obilježava 125 godina neprekidnog djelovanja. Inicijator osnivanja bio je trsatski ugostitelj čeških korijena Vaclav Mayer, vođa vatrogasaca u ljuštionici riže. Društvo je kroz godine mijenjalo mnoge adrese sve do 1975. godine kada je izgrađen vatrogasni dom na Donjoj Vežici gdje se prostorije Društva nalaze i danas.

Naglasak Društva stavljen je na školovanja, obuke i osposobljavanja operativnih vatrogasaca kao i prezentacija vatrogasne djelatnosti te popularizacija vatrogastva uz suradnju s drugim dionicima sustava civilne zaštite Republike Hrvatske. Poseban naglasak u svom djelovanju stavljaju na humanitarne akcije i suradnju s raznim udrugama lokalne zajednice.