U okviru platforme Uplift.hr pokrenuta je i Uplift akademija, jedina takve vrste u Hrvatskoj na kojoj će poduzetnici iz turističkog sektora dobiti edukaciju krojenu i usmjerenu isključivo za njihove specifične potrebe

Platforma Uplift.hr dostupna je svim mikropoduzetnicima te malim i srednjim poduzetnicima. Riječ je o projektu koji na jednom mjestu okuplja vijesti, informacije i edukativan sadržaj namijenjen malim poduzetnicima, kako bi olakšao rast i razvoj njihovog poslovanja. Osim toga, Uplift poduzetnicima pruža networking, mentoriranje i promociju, a projekt je osmislio i provodi Mastercard.

Cilj platforme je pomoći mikropoduzetnicima te malim i srednjim poduzetnicima, kao jednom od temeljnih stupova domaćeg gospodarstva. Posjetitelji će na Uplift.hr pronaći više od 130 informativnih i edukativnih tekstova, preko 15 inspirativnih videozapisa, a sve će biti popraćeno aktivnom komunikacijom na društvenim mrežama. Također, stranica će se redovito ažurirati relevantnim istraživanjima, analizama i studijama. Među njima će biti i studije vezane uz mala i srednja poduzeća te turizam koje se u sklopu projekta razvijaju u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb.

U sklopu platforme Uplift osmišljen je i poseban edukativni program, Uplift akademija, ove sezone usmjerena primarno na mikro, male i srednje poduzetnike iz turističkog sektora. Program se temelji na aktualnim tržišnim trendovima i specifičnostima turističkog sektora. Turizam je u fokusu zato što je ta grana zadnje dvije sezone pretrpjela veliki financijski udarac. Online program u trajanju od 20 tjedana i ukupno 200 sati provodi Algebra, a edukacija počinje u listopadu ove godine.

Prvu generaciju akademije sačinjavat će 32 stipendista koji će biti odabrani među mikropoduzetnicima te malim i srednjim poduzetnicima koji će imati priliku besplatno pohađati Uplift akademiju. Program akademije odvijat će se online, a bit će popraćen praktičnim radom. Polaznici će u timovima pod mentorstvom razvijati vlastite projekte koje će po završetku prezentirati ulagačima. Najbolje među njima očekuju i novčane nagrade.

Zainteresirani vlasnici mikro, malih i srednjih poduzeća iz područja turizma, ugostiteljstva, uslužnih i pripadajućih djelatnosti mogu do 9. rujna 2021. prijaviti sebe ili svoje zaposlenike na natječaj za stipendije putem obrasca dostupnog na Uplift.hr.

Oni koji ne ostvare pravo na stipendiju moći će postati polaznici edukativnog programa uz financijsku naknadu.

Nositelj projekta Uplift.hr je Mastercard, kompanija koja se na globalnoj razini obvezala do 2025. u digitalnu ekonomiju uvesti milijardu ljudi i 50 milijuna malih i mikropoduzeća, a kao dio tog projekta usmjerit će se i na pronalaženje idealnih poslovnih modela koji će pridonijeti rastu poslovanja 25 milijuna poduzetnica. Ova je platforma korak u tom smjeru pomicanja prema stvarnom utjecaju i aktivnom iskazivanju odgovornosti prema društvu.

Prema podacima CEPOR-a za 2019. godinu, struktura gospodarstva u Hrvatskoj temelji se na sektoru mikro, malih i srednjih poduzetnika koji čine ukupno 99,7 posto domaćih poduzeća. Važan je i pokazatelj da mikro, mala i srednja poduzeća ostvaruju 60,3 posto ukupnog prihoda na razini cijele države te zapošljavaju tri četvrtine (74,3%) svih zaposlenih u poslovnim subjektima u Hrvatskoj.

(preneseno s lider.media)