Polaganjem vijenaca na Spomeniku oslobođenja na Delti obilježen je Dan pobjede nad fašizmom koji se ujedno obilježava i Dan Europe.

Vijence je među ostalim položila delegacija Grada Rijeke predvođena gradonačelnikom Markom Filipovićem, kao i delegacija Primorsko-goranske županije te članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke na čelu s predsjednikom Udruge Vojkom Obersnelom.

„Na današnji dan odajemo počast antifašističkim borcima koji imaju značajnu ulogu u pobjedi nad fašizmom. Ujedno proslavljamo i Dan Europe što je prilika da se prisjetimo osnivanja Europske unije i svih onih temelja na kojima ona počiva“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se ujedno i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine koji je, kao francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije, iznio ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.