U povodu obilježavanja obljetnice oslobođenja Sušaka, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Rijeke, mjesnih odbora Krimeja i  Pećine te zamjenik gradonačelnika Marko Filipović položili su vijence i zapalili svijeće u Spomen parku Krimeja i na Spomen ploči trinaestorici strijeljanih na Pećinama.

Predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Rijeke i Mjesnih odbora položili su također vijence i upalili svijeće na spomenicima na Trsatu, Vežici i Podvežici.

Podsjetimo, u završnim operacijama za oslobođenje od njemačke okupacije, IV. jugoslavenska armija je u ožujku i travnju 1945. godine razbila njemački 15. brdski korpus, oslobodila čitavu Liku s primorjem, dio Gorskog kotara i otoke Pag i Rab. U nekoliko dana snage IV. armije razbijaju vanjsku obranu Rijeke, oslobađaju Bakar, Krasicu, Hreljin, Grobinšćinu, Škrljevo, i Kostrenu, nakon čega 19. udarna divizija otpočinje u rano jutro 20. travnja, boj za Sušak.

S obzirom na to da nakon cjelodnevnih borbi zbog jake zaprečne vatre njemačkog topništva sa Sv. Ane i Sv. Katarine nisu uspjeli ostvariti u potpunosti cilj, tijekom noći, manje grupice boraca napadaju topničke bitnice na Sv. Ani, što kod ostalih njemačkih posada izaziva paniku i u toj zbrci ujutro 21. travnja 1945. godine 5. brigada i borci 26. divizije kreću u opći napad s Trsata, Vežice i Martinšćice. Nakon žestokih uličnih borbi oko 14 sati izbijaju na Rječinu, oslobodivši Sušak.

Stube trinaestorice strijeljanih povezuju ulice Janka Polić Kamova i Šetalište Trinaeste divizije. Na stubama su Nijemci 10. ožujka 1945. u znak odmazde za dvojicu ubijenih policijskih agenata strijeljali trinaestoro primorskih antifašista: Antun Baffo, Rudolf Džodan, Miro Kancijanić, Josip Lovrić, Josip Perhat, Antun Pičuljan, Antun Polonijo, Antun Sergo, Dušan Svaglinac, Antun Šarar, Rudolf Tomšić, Ottavio Valić i Alfred Zustović.

Na mjestu strijeljanja 1983. godine postavljena je granitna spomen ploča, a kasnije je iznad stubišta postavljen i spomenik u obliku 13 nepravilno raspoređenih željeznih crvenih cijevi, autora Zvonimira Pliskovca.