Riječkim učenicima, polaznicima programa LIADO, Odbor za vanjske odnose ruskog grada Sankt Peterburga uputio je poziv na sudjelovanje u Međunarodnom dječjem slikarskom natječaju na temu „Slikam Sankt Peterburg”.

Ciljevi natječaja su motivirati djecu i mlade za upoznavanje s bogatom poviješću Sankt Peterburga, promicanje Sankt Peterburga u inozemstvu, kao i kulturno-povijesne baštine toga grada, uz paralelno razvijanje kreativne i umjetničke kompetencije djece i mladih te širenja osjećaja tolerancije.

Mogućnost uključivanja u ovo natjecanje kod riječkih je učenika, nadarenih mladih kreativaca, polaznika programa LIADO, pobudio veliko zanimanje. Učenici su krenuli u kreativno istraživanje Sankt Peterburga, upoznali se s remek-djelima svjetske umjetnosti i arhitekture i zabilježili svoje dojmove o tom gradu kroz likovni izričaj.

LIADO je likovno-istraživački atelijer darovitih osnovnoškolaca, koji traje sustavno od 1992. godine i temelji se na skupinama likovno iznadprosječnih učenika koji su pokazali najbolje rezultate na uvodnim testovima. Program financira Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Slikarski natječaj „Slikam Sankt Peterburg“ je otvoren u listopadu 2019. godine i to za strane učenike te djecu predškolskih i izvanškolskih obrazovnih ustanova starosti između 8 i 15 godina. U prvoj je fazi natjecanja odabrano 12 najboljih likovnih radova različitih tehnika riječkih učenika za ulazak u drugu, međunarodnu, fazu natjecanja.

Odabrani su radovi:

  • učenica i učenika petih razreda: Ivana Skračića, Maje Subotić i Marine Antić, pod vodstvom mentorice Nine Licul,
  • učenica šestih razreda: Lucije Mutishi, Alessie Bonasin, Sofie Ivančić i Vjere Frbežar, pod vodstvom mentorice Tee Paškov Vukojević,
  • učenica sedmih razreda: Nike Tomljanović, Nike Tomić i Lare Pozder, pod vodstvom mentora Borisa Hercega te
  • dviju učenica osmih razreda: Petre Žakula i Neve Matić Meszaros, pod vodstvom mentorice Laure Herceg.

Grad Rijeka odabrane je likovne radove dostavio u Sankt Peterburg.

Druga faza natječaja održat će se ondje, na izložbi radova odabranih u prvoj fazi. Pobjednike odabire stručni žiri, sastavljen od istaknutih osoba iz područja likovnih umjetnosti, i to u studenom 2019. godine na svečanosti dodjele nagrada. Vrijedne će nagrade i diplome gradovima pobjednicima uručiti predstavnici Gradske uprave Sankt Peterburga.

Tijekom dva desetljeća svojega djelovanja, program Grada Rijeke LIADO odredio je budućnost mnogih učenika koji su svoje daljnje obrazovanje nastavili upravo u umjetničkim školama i na fakultetima. Riječki osnovnoškolci, pod vodstvom mentora i okruženi kistovima, bojama i svim mogućim alatima koji im služe kako bi izrazili svoje umjetničke sposobnosti i zadovoljili nemiran stvaralački duh, daju oduška svojoj kreativnosti. Rezultat svega je sudjelovanje polaznika LIADO-a na nizu izložbi ne samo u Hrvatskoj već i šire, ali i izvrsni rezultati te osvajanje nagrada na raznim natjecanjima.

Mnogi od bivših polaznika LIADO-a danas su uspješni i cijenjeni umjetnici, arhitekti, kreativci s kojima se naš grad uvelike ponosi.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar