Polaganjem kamena temeljca započeli su radovi na izgradnji Srpskog kulturnog centra u Ćićarijskoj ulici na Rujevici, u neposrednoj blizini Češkog doma.

Investitor izgradnje Srpskog kulturnog centra je Srpsko kulturno vijeće, a Centar se gradi s ciljem afirmacije nacionalnih kulturnih i društvenih potreba srpske zajednice, uz otvorenost prema cjelokupnoj zajednici.

Centar, za koji je arhitektonsko rješenje izradio arhitekt Vladi Bralić osmišljen je na način da u prizemlju zgrade bude dvorana kapaciteta 80 do 100 osoba, uredski prostori te biblioteka. Na prvom katu nalazit će se izložbeni prostor, dok će se najviša etaža koristiti za smještaj namijenjen studentima i gostima.

Kako je istaknuo predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, polaganje kamena temeljca za izgradnju ovog centra, veliki je dan za srpsku zajednicu u Rijeci i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji.
„Izgradnjom Srpskog kulturnog centra, Rijeka će dobiti još jedno mjesto koje će okupljati pripadnike jedne nacionalne manjine, ali Centar je zamišljen kao mjesto otvorenih vrata. Dijelit ćemo programe, aktivnosti pa i sami prostor sa svim sugrađanima iz Rijeke i okolice, kao i s pripadnicima drugih nacionalnih manjina. Gradimo centar u kojem naše različitosti njegujemo kao naše bogatstvo“, rekao je Pupovac prilikom prigodnog programa koji je održan u Češkoj besedi, domu češke nacionalne manjine u Rijeci koji se nalazi netom uz gradilište budućeg Srpskog kulturnog centra, a valja dodati da se u blizini nalazi i Slovačka kuća, sjedište slovačke nacionalne zajednice u Rijeci.

Gradonačelnik Marko Filipović iskazao je svoje zadovoljstvo što je Srpsko narodno vijeće odlučilo upravo u Rijeci izgraditi Srpski kulturni centar.
„Nacionalne manjine svojom kulturom i običajima obogaćuju naše društvo, a multikulturalnost i multietničnost našega grada nešto je čime se izrazito ponosimo. Izgradnjom ovog Centra Rijeka dobiva još jedan prostor u kojem će se prezentirati kultura jedne nacionalne manjine, što vjerujem da veseli ne samo građane srpske nacionalne manjine u Rijeci, već i u cijeloj županiji i svim gradovima i općinama koji gravitiraju Rijeci“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako pripadnici nacionalnih manjina u Primorsko-goranskoj županiji čine gotovo 10% stanovništva. „Na području naše županije žive pripadnici 22 nacionalne manjine. Živimo skladno i otporni smo na razne nasrtaje drugih i drugačijih. Ovdje živimo tako da smo svi isti, važno je samo da smo ljudi. Bogatstvo je imati nacionalne manjine u svom društvu i skladno živjeti, a mi to imamo“, rekao je Komadina čestitavši Srpskom narodnom vijeću na realizaciji dugoočekivane želje i zamisli da dobiju svoj centar kulture u Rijeci.

Izgradnja Srpskog kulturnog centra investicija je vrijedna 5,2 milijuna eura, a financira se iz državnog proračuna. Planirano je kako bi gradnja Centra trebala biti dovršena u drugoj polovici 2025. godine.