Trodnevna manifestacija obilježavanja 90. obljetnice prvoga osnutka Češke Besede u Rijeci te 10. obljetnice njezine obnove završila je u nedjelju 19. rujna polaganjem kamena temeljca za budući Kulturni centar Čeha u Ćićarijskoj ulici na Hostima.

U nazočnosti brojnih uzvanika među kojima su bili dr. Petr Buriánek, veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj, Miroslav Beneš, član Parlamenta Češke Republike, Zdenka Čuhnil, saborska zastupnica za češku i slovačku manjinu u Hrvatskome saboru, Jana Zajicova, vicekonzulica u Veleposlanstvu Češke Republike, Leonora Janota, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Jarmila Kulhava, tajnica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, mr. sc. Željko Glavan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, mr. Ivica Plišić član Poglavarstva grada Rijeke te predstavnici nacionalnih manjina koje djeluju na području grada Rijeke, kamen temeljac za budući Kulturni centar Čeha položio je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Uz kamen temeljac, gđa Fanika Husak, predsjednica Češke Besede Rijeka položila je dokument u kojem je na hrvatskom i češkom jeziku zapisan datum postavljanja kamena temeljca, kratki tekst o prigodi postavljanja te tko je sve nazočio tom svečanom činu.
Zemljište za gradnju Kulturnog centra Čeha kupljeno je od Grada Rijeke u ožujku 2001.g, a projektnu je dokumentaciju izradila Patrizia Tricoli, d.i.a. Kulturni dom Čeha imat će oko 1.100 m² površine, a činit će ga suteren, prizemlje i jedan kat. U njemu će svoje sjedište imati Češka Beseda Rijeka. Objekt će raspolagat manjim ugostiteljskim lokalom, sobama za gostujuće ansamble te dvoranom i pozornicom za kulturne i druge programe.

Obersnel polaže kamen temeljac za Kuturni centar ČehaPredviđena cijena gradnje i opremanja iznosi oko 9 milijuna. Radovi bi se trebali odvijati u dvije faze. U prvoj će fazi koja bi trebala biti gotova u 2005. godini, biti izgrađen cijeli objekt, a nakon toga bi slijedilo unutrašnje uređenje objekta kao i uređenje okoliša.
Izgradnju ovog objekta financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko goranska županija, Ured za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Republika Češka i brojni prijatelji iz Republike Češke koji su već dali donacije, kako u novčanim sredstvima za kupnju zemljišta, tako i u građevinskom materijalu za gradnju Centra. Češki grad Ostrava već je donirao građevno željezo, a Češke Budjeovice građevno drvo.
Izgradnjom Kulturnog centra Čeha u Rijeci stvorit će se bolji uvjeti rada za Češku Besedu Rijeka, ali će on prema riječima Fanike Husak, predsjednice Češke Besede Rijeka služiti i za druge manifestacije prema potrebi grada.