Na grob Marina Jakominića, legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije “Ajkule” iz Rijeke, položeni su vijenci povodom obljetnice njegove smrti. Jakominić, čije ime nosi i jedna od riječkih ulica, poginuo je 1992. godine u neprijateljskoj zasjedi na Velebitu.

U ime Grada Rijeke vijenac su položili gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić.

Marino Jakominić imenovan je zapovjednikom posebne jedinice policije 5. rujna 1991. godine. Prije tog imenovanja bio je angažiran kao policajac Policijske uprave primorsko-goranske na područjima zahvaćenim ratom. Po preuzimanju jedinice odlazi na gospićko ratište.

U travnju 1992. godine s jedinicom odlazi s postrojbom, u tada opkoljeni grad Dubrovnik, kao prvom postrojbom izvan dubrovačkog područja. U tijeku deblokade grada i oslobađanja južnih pravaca prema Župi i Konavlima ističe se svojim zapovjednim stilom i djelovanjem te posebno brigom za svakog pojedinca.

Rasplamsavanje ratnih događanja na ličkom dijelu bojišnice traži novo angažiranje riječkih specijalaca na velebitskim perivojima i visovima. Zapovjednik jedinice Marino Jakominić poginuo je 29. kolovoza 1992. godine u neprijateljskoj zasjedi na Velebitu.

Na groblju Kozala, cvijeće i svijeće na grob Marina Jakominića, uz gradonačelnika Obersnela i pročelnika Vukelića, položili su i članovi njegove obitelji te predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“.

(A.V.)