Nakon popuštanja epidemioloških mjera, od 2. lipnja ponovno kreće sportska rekreacija građana starije životne dobi na Bazenima Kantrida.

U lipnju će se sportska rekreacija građana starije životne dobi održavati svaku srijedu od 13,30 do 14,30 sati, kada je u Bazenu 25m organiziran trening pod vodstvom trenerice Velije Krebelj.

Zajednica sportskih udruga grada Rijeke „Riječki sportski savez“, uz pokroviteljstvo i potporu Grada Rijeke, početkom listopada 2019. godine započela je s programom sportske rekreacije, koji se odvija jednom tjedno.

Više informacija dostupno je u Riječkom sportskom savezu na telefon: +38551 425824

Osim što je pokrovitelj ovog programa, Grad Rijeka nudi i čitav niz drugih oblika pomoći i potpore umirovljenicima.

Tako Grad dodjeljuje novčanu pomoć umirovljenicima s niskim mirovinama i poklon bon za blagdane. Tu je i pomoć za podmirenje troškova stanovanja za korisnike socijalnog programa Grada Rijeke (voda, odvoz komunalnog otpada, centralno grijanje, plin, najamnina) ili pak naknada za uslugu pomoći i njege u kući, mogućnost na prehrane u pučkoj kuhinji, specijalni prijevoz za osobe s invaliditetom, karta za javni prijevoz itd.

Programi za umirovljenike

Uz to, na području grada Rijeke još od 2003. godine postoje i Klubovi za umirovljenike i starije osobe. Trenutno je aktivno 16 klubova (10 pri Matici umirovljenika Grada Rijeke i 6 pri Domu Kantrida), a smješteni su u raznim dijelovima grada kako bi bili dostupni čim većem broju umirovljenika i starijih osoba. To su svojevrsni dnevni boravci osoba starije životne dobi, u kojima se sastaju s vršnjacima, mogu pročitati dnevni tisak, pogledati TV, pristupiti internetu, igrati društvene igre (šah, tombola, karte i sl.), napisati članak za specijalizirani web portal penzici.hr, ali i naučiti nešto novo na predavanjima i radionicama. Osim toga, svaki klub nudi određene posebne programe, ovisno o interesu svojih članova (rekreacija, likovni programi, zbor i sl.). Svaki klub ima (geronto)domaćicu koja za članove priprema tople i hladne napitke po povoljnoj cijeni i brine se za čistoću prostorija i kućni red. Nažalost, već više od godinu dana pandemija ometa rad ovih klubova.

Dalje, još od 2004. godine putem Matice umirovljenika grada Rijeke omogućuje se korištenje usluge organizirane prehrane (ručka) po znatno povoljnijoj cijeni od tržišne za umirovljenike čija je mirovina niža od 2.500 kn mjesečno a uz to nisu u mogućnosti samostalno za sebe pripremati svakodnevno topli obrok.

Tu su i programi organizirane tjelovježbe ili pak edukativni program “Sveučilište za treću dob” koji provodi Sveučilište u Rijeci. Cilj oba navedena programa je očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja starijih osoba.

Dodatno, Grad Rijeka od 2005. godine organizira i tečajeve informatičkog obrazovanja za ciljane skupine građana, među ostalim i za umirovljenike. Ustrojen je i web portal https://penzici.rijeka.hr na kojem surađuju osobe starije dobi, pa su iz tih razloga osim Osnovnih informatičkih tečajeva organizirani i tečajevi osnova online novinarstva.

Bazeni Kantrida

U svrhu unapređenja kvalitete života osoba starije životne dobi, Grad Rijeka, Rijeka sport i udruga Matica umirovljenika Grada Rijeke članovima te udruge omogućavaju korištenje Bazena Kantrida za potrebe rekreativnih programa starijih osoba, i to bez plaćanja naknade za termine korištenja.

Kompleks Bazeni Kantrida čini pet bazena, njegovim otvaranjem Rijeka je po prvi puta dobila i bazen za skokove u vodu.

Gradnja novih bazena omogućila je otvaranje novih sportskih klubova i značajan rast članova u postojećim klubovima.