Osnovna škola Eugen Kumičić u Rijeci i ove je godine uključena u međunarodni Erasmus + projekt „p.s. Pokreni solidarnost“, koji u Hrvatskoj provodi Centar za mirovne studije u Zagrebu, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam.

Poštovanje, razumijevanje, solidarnost i pomoć teme su kojima su se od siječnja intenzivno bavili učenici viših razreda OŠ Eugen Kumičić sa svojim razrednicima, predmetnim učiteljima, pedagoginjom i ravnateljicom, a u četvrtak, 21. ožujka, na Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije poslano je stotinjak razglednica u različite dijelove grada sa željom za boljim svijetom. Učenici su  svojim sugrađanima, prema slučajnom odabiru, poslali poruke solidarnosti koje su nastale potaknute fotografijama na razglednicama s ciljem promišljanja o aktualnim društvenim problemima, ali i s ciljem poticanja istinskih vrijednosti, vrijednosti koje stvaraju sretniji svijet, svijet koji pruža priliku svima. Primatelji se razglednice pozivaju na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije, odakle se odgovor prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu.

Time su se učenici OŠ Eugen Kumičić priključili svojim europskim vršnjacima u obilježavanju Dana eliminacije rasne diskriminacije.