U prvom službenom posjetu Rijeci boravi delegacija poljskoga lučkoga grada Gdanjska u čijem su sastavu gradonačelnik Gdanjska Pawel Adamovicz, voditelj Ureda gradonačelnika Andrzej Trojanovski, potpredsjednik Uprave Luke Gdanjsk Julian Skelnik te suradnik zadužen za međunarodne odnose Maciej Buczkowski.

Za gdanjsku delegaciju upriličeno je primanje u Salonu Grada Rijeke na kojem je bilo riječi o temeljima jačanja buduće suradnje dvaju gradova koji dijele puno sličnosti.
Delegaciju Grada Gdanjska primili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica gradonačelnika Romana Jerković i predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac. Izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljene suradnje, za koju se iznimno založio i veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Nj.E. Nebojša Koharović, te dolaska delegacije Gdanjska u Rijeku, riječki je gradonačelnik tijekom razgovora istaknuo brodogradnju i lučku djelatnost kao jednu od temeljnih sličnosti dvaju gradova. “I Gdanjsk i Rijeka su velike luke, što obilježava i povijest i budućnost naših gradova”, kazao je Obersnel s čime se složio gdanjski gradonačelnik Adamovitcz. Dodao je da je gdanjsko brodogradilište prošlo veliku krizu budući da je u prošlosti gotovo u potpunosti radilo za Sovjetski Savez, te da je stoga devedesetih doživjelo veliku promjenu.

Prijem za delegaciju GdanjskaOsim brodogradnje, sličnost leži i u transformaciji dvaju gradova iz izrazito industrijskih, u gradove drukčijeg gospodarskog razvoja. Budući da je Gdanjsk uglavnom prošao fazu gospodarske transformacije, njihova iskustva mogu biti od izuzetne koristi Rijeci pa je suradnja dogovorena i na tom nivou. Tijekom razgovora dotaknuta je tema pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji i iskustava koje su tijekom pripreme za uključivanje i korištenje pred pristupnih fondova stekli Poljska i sam Grad Gdanjsk. Istaknuvši kako su njihova iskustva po pitanju dobivanja i korištenja fondova izuzetno uspješna, gradonačelnik Adamovicz je sa zadovoljstvom ponudio mogućnost stručnog savjetovanja Grada Rijeka po tom pitanju. Adamovicz je kao zajedničko iskustvo napomenuo i problem decentralizacije.”I kod nas, kao i kod vas, Vlade nerado popuštaju u prepuštanju vlasti lokalnoj samoupravi, tako da i mi vodimo sličnu bitku u procesu decentralizacije” kazao je kroz smijeh Adamovicz.
Prijem za delegaciju GdanjskaGradonačelnik Adamovicz je izrazio zadovoljstvo boravkom u Rijeci koja ga se iznimno dojmila ljepotom i urednošću. Rijeku je osim toga ocijenio i kao grad velikih mogućnosti. Adamovitz je istaknuo da njegovi sunarodnjaci vole Hrvatsku i rado je posjećuju, dodavši da je pozitivna promidžba Hrvatske često prisutna u poljskim medijima. Adamovitza se dojmila i činjenica što je papa Ivan Pavao II tijekom trećeg posjeta Hrvatskoj nekoliko dana boravio u Rijeci o čemu će se delegacija Gdanjska imati prilike još podrobnije upoznati tijekom posjete. Osim centra Rijeke i Trsata, delegacija će posjetiti Opatiju i opatijsku rivijeru, a predviđen je i odlazak u kazalište, te obilazak izložbi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Muzeju Grada Rijeke.