Predstavnici Europske komisije – Opće uprave za regionalne i urbane politike: Vittoria Alliata, Aurelio Cecilio, Agnieszka Krasicka, i Tsvyatko Velikov – zaduženi za Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, posjetili su danas Grad Rijeku i održali radni sastanak s predstavnicima Grada Rijeke na temu provedbe mehanizma ITU ulaganja u Rijeci.

U pratnji predstavnika Europske komisije bili su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: Spomenka Đurić – državna tajnica odgovorna za EU fondove, Emina Štefičić – načelnica Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gosp. i konkurentnosti te socijalne, zdravstvene i obrazovne Infrastrukture, Radojka Tomašević – voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gospodarstva i konkurentnosti i Darija Magaš – načelnica Sektora za programe urbanog razvoja, pomoćnik ministrice Dragan Jelić te Državni tajnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tome Antičić.

Predstavnike Europske komisije i ministarstava pozdravio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasivši kako je već tijekom prethodne posjete u lipnju Rijeka predstavila svoje potencijale spremne za implementaciju integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU). “Namjera nam je te mehanizme iskoristiti za razvoj projekata s područja kulture, poduzetništva, zapošljavanja mladih, poboljšanja socijalnih usluga, prometa i bivših industrijskih objekat, kazao je gradonačelnik  te dodao je današnji radni sastanak usmjeren ka projektu poboljšanja javnog gradskog prijevoza i revitalizacije bivših industrijskih prostora.

Učinili smo prve korake u tom smislu, otvorivši Muzej moderne i suvremene umjetnosti na jednoj takvoj lokaciji, u sklopu kompleksa Benčić, čime je taj gradski muzej dobi svoj prostor i ujedno započela revitalizacija tog bivšeg industrijskog kompleksa, U veljači 2018. namjeravamo otvoriti RiHub, kao prostor u kojem će umjetnici moći stvarati , a građani moći participirati u kreiranju kulturnih programa.

Projekti unaprjeđenja javnog gradskog prijevoza i obnova i revitalizacija objekata industrijske baštine preduvjet su uspješne realizacije projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine

Gradonačelnik je pojasnio kako će u kompleksu Benčića uskoro početi radovi na Upravnoj zgradi Šećerane, u kojoj će biti smješten Muzej grada Rijeke, dok se u siječnju očekuje početak radova u T-objektu u kojem će biti smještena Gradska knjižnica Rijeka te Ciglenoj zgradi, u kojoj će biti Dječja kuća, kao jedan od programa EPK. Za sve te objekte, uključujući i brod Galeb,  osigurana su sredstva fondova EU – za brod Galeb i Upravnu zgradu 69 milijuna kuna, putem natječaja izravno iz EU fondova, a za izgradnju knjižnice i Ciglene kuće 62 milijuna kuna, iz sredstava dobivenih putem Urbane aglomeracije Rijeka.
Nataša Mandić ravnateljica Direkcije za provedbu integriranih teritorijalnih ulaganja predstavila je način provedbe integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na području Urbane aglomeracije Rijeka.
Predstavila je Urbanu aglomeraciju Rijeka, radna tijela i timove koji su zaduženi za određena projektna područja, naglasivši kako je 170 ljudi iz gradova i općina, brojnih komunalnih i trgovačkih društava s područja UA Rijeka uključeno u identificiranje i pripremu projekata, kroz različita radna tijela.

Spomenka Đurić – državna tajnica odgovorna za EU fondove istaknula je jako dobru komunikaciju s Gradom Rijekom vezano uz implementaciju i provedbu projekata te dodala kako se sve ugovoreno realizira dogovorenom dinamikom.
Nakon što ime je Robert Mrvčić iz KD Autotrolej predstavio Projekt unaprjeđenja javnog gradskog prijevoza putem koje ga će se realizirati nabava 20 novih autobusa kroz No regret projekt, i 30 autobusa putem ITU mehanizma, vezano za projekt obnove 30% postojećeg voznog parka, čime se želi postići povećanje broja putnika za 50.000 godišnje, predstavnici Europske komisije i ministarstava obišli su novu zgradu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu kompleksa Benčić, gdje im je pročelnik Ivan Šarar predstavio cjelokupni projekt obnove tog nekadašnjeg industrijskog područja.

U obilasku kompleksa pridružili su se i ravnatelj MMSU Slaven Tolj i direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić.