Rumunjski veleposlanik Nj.E. Constantin Mihail Grigorie boravio je danas u Rijeci u svom nastupnom posjetu. U Sjedištu Primorsko-goranske županije veleposlanika Grigoria primili su župan Zlatko Komadina i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac sa suradnicima. Glavna tema susreta bila je poslovna i kulturna suradnja Hrvatske i Rumunjske.

Za prvi službeni posjet u svom mandatu, rumunjski veleposlanik Nj.E. Constantin Mihail Grigorie odabrao je Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku. U sjedište Primorsko-goranske županije veleposlanik je stigao uz suradnike, tajnika za gospodarska pitanja Veleposlanstva Rumunjske Sebastiana Rusua i drugog tajnika – konzula Veleposlanstva Rumunjske Ionuta Bogdana Brinzeia, te u pratnji počasnog konzula Rumunjske u Rijeci Dragutina Kamenskog.

Veleposlanika i njegove suradnike dočekale su delegacije Grada Rijeke – predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac, pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak i stručna suradnica za poslove protokola Tajana Mavrinac, te delegacija Primorsko-goranske županije – župan Zlatko Komadina, zamjenik župana Petar Mamula, pročelnik Ureda Županije Goran Petrc i viša savjetnica za protokol i međunarodnu suradnju Ana Štefančić Modrić.

Nastupni posjet rumunjskog veleposlanika bila je prigoda za razgovor o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Rumunjske te razmatranje mogućnosti zajedničke suradnje u vidu robnih i kulturnih razmjena. Na prijemu se između ostalog govorilo i o tome kako su demografski problemi prisutni u obje zemlje te da bi se isti mogli riješiti razvijanjem i jačanjem gospodarstva, gdje postoji veliki prostor za hrvatsku i rumunjsku suradnju.

Veleposlanik Grigorie čestitao je Rijeci na tituli Europske prijestolnice kulture 2020 te zahvalio na podršci rumunjskom gradu Temišvaru, koji je kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2021. Podršku je pružio zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović prilikom radnog posjeta tom gradu.

Skip to content