U četvrtak, 1. ožujka, 2018. godine, u 10 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova 26c, održat će se potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji Palače Šećerane u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić u Rijeci.

Ugovor će u ime Grada Rijeke potpisati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te u ime tvrtke VG5 d.o.o. iz Ljubljane tehnički direktor Nejc Hrastnik i direktor komercijalnih poslova Bojan Žvanut. Novinarima će se obratiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor komercijalnih poslova tvrtke VG5 d.o.o. iz Ljubljane Bojan Žvanut te pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić.

Uz njih, događaju će prisustvovati i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, direktor Turističke zajednica grada Rijeke Petar Škarpa i ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.

Izvođač radova tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane odabran je putem provedenog postupka javne nabave. Palača se obnavlja kroz projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ u sklopu kojeg će se obnoviti i motorni brod Galeb, te će obje lokacije postati sastavni dio Muzeja grada Rijeke i biti dio projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Za projekt je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno 68.891.606,18 kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 81.339.442,05 kn. Navedeni projekt provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Nositelj projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” je Grad Rijeka, a projektni partneri Sveučilište u Rijeci i Turistička zajednica Grada Rijeke, u suradnji s Muzejom Grada Rijeke. Projekt predstavlja integrirani razvojni projekt Grada temeljen na revitalizaciji i zaštiti reprezentativnih spomenika industrijske baštine na području grada Rijeke i unaprjeđenju upravljanja industrijskom baštinom.