Sveučilište u Rijeci prepustilo je prostor na Pećinama u Ulici Janka Polića Kamova 19 Udruzi Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) za razvoj programa Moje mjesto pod Suncem. Radi se o prostorijama nekadašnjeg Tehnološko-inovacijskog centra (TIC-a), koji će uskoro biti preuređen za potrebe rada Udruge.

Sporazum o preuzimanju prostora i realizaciji programa ”Moje mjesto pod Suncem” (MMPS), potpisale su rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Lidija Vujičić i voditeljica programa MMPS Sandra Grozdanov. Osim predaje prostora na korištenje Udruzi, ovim se Sporazumom predviđa suradnja Udruge i Učiteljskog fakulteta, a planira se i postupak imenovanja Udruge u stručnom bazom Sveučilišta.

Pokrovitelji ove kampanje su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, pa je ovom je prigodom je održano i potpisivanje Ugovora o financiranju adaptacije novoga prostora za program ”Moje mjesto pod Suncem”, između Sveučilišta u Rijeci i PGŽ-a, koji su potpisale zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i rektorica Prijić Samaržija.

Potpis ugovora za projekt ”Moje mjesto pod Suncem”

Potpis ugovora za projekt ”Moje mjesto pod Suncem”

Rektorica Prijić Samaržija je tom prigodom izjavila kako Udruga CeKaDe ovim iznimnim programom više od 5 godina pomaže djeci koja nažalost žive ispod ruba siromaštva, a to je čak 55 djece i 33 obitelji kojima se pomaže. Trenutno se nazire i sam kraj kampanje koja je imala značajan odjek na nacionalnoj razini te su prikupljena značajna sredstva. Ključna je tu svakako i podrška PGŽ-a i Grada. “Sveučilište daje ovaj bolji, adekvatniji i veći prostor, a za stručnu suradnju ključan je naš Učiteljski fakultet, kako bi se ovaj program odvijao na još uspješniji način. Ovo je značajna i važna inicijativa civilnog društva koja zaslužuje potproru svih dionika, kako bismo barem malo pridonijeli da tu djecu učinimo sretnom ili bar sretnijom djecom”, kazala je rektorica.

Udruga CeKaDe ovim je potpisivanjima korak bliže do svojega cilja. U listopadu 2020. godine Udruga je započela kampanju za prikupljanje 1,2 milijuna kuna kako bi djeci s kojom rade, osnovnoškolcima koji žive ispod ruba siromaštva, pružila još kvalitetniju i sustavniju podršku u ostvarivanju temeljne zadaće programa – djetinjstva jednakih mogućnosti. Do sada je sakupljeno oko 900 tisuća kuna pa financijska podrška Grada i Županije puno znače.

Voditeljica programa MMPS Sandra Grozdanov zahvalila je svima koji su prepoznali ovu kampanju i donirali sredstva. Polovicom svibnja započet će radovi i nadam da ćemo u narednih nekoliko mjeseci uspjeti sakupiti dovoljno sredstava, da se na jesen uselimo u novi prostor. Pozivam sve da nam pomognu da stignemo do našega cilja: da se uključe u kampanju i da nam pomognu izravnom uplatom na račun HR1924020061500087226, izjavila je Grozdanov.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je u kraćem obraćanju kazao kako je Grad Rijeka prošle godine osigurao oko 85 tisuća kuna za ovaj projekt. „Uvijek me vesele projekti, koji nose poruke solidarnosti. Nažalost velik broj djece i obitelji suočen je egzistencijalnim problemima. Iznimno je tu važna uloga civilnog društva i važno je da postoje udruge poput CeKaDe-a. Surađujemo već nekoliko godina s Udrugom, a sada će ona dobiti adekvatan prostor za rad i stručne partnere s Učiteljskog fakulteta“, rekao je gradonačelnik.

Sveučilište u Rijeci, u skladu sa svojom tradicijom i strateškom opredijeljenošću društveno angažiranog sveučilišta, nastoji svoje znanstveno-istraživačke i sve druge resurse koristiti prema potrebama i zahtjevima zajednice i šireg okruženja u kojem djeluje i to kroz ostvarivanje institucionalnih i programskih suradnji i s organizacijama civilnog društva kao ključnim partnerima i nositeljima neprofitnih aktivnosti. U kontinuiranom nastojanju unaprjeđenja funkcionalnosti, ekonomičnosti i svrsishodnosti procesa upravljanja raspoloživim resursima, Sveučilište je utvrdilo potrebu i mogućnost boljeg i učinkovitijeg modela upravljanja i korištenja dijela svoje nekretnine u Rijeci, a koju ustupa Udruzi CeKaDe na dugoročno korištenje za provedbu Programa MMPS.

Udruga CeKaDe kao neprofitna organizacija civilnog društva posvećena je borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te promicanju vrijednosti građanske solidarnosti i društvenog dijaloga. ”Moje mjesto pod Suncem” je program socijalne inkluzije djece ispod ruba siromaštva koji uključuje njih 55 i 33 obitelji te 55 volontera i od 2015. godine djeluje u infrastrukturno neprimjernim uvjetima. Koncem 2020. godine pokrenuta je nacionalna donatorska kampanja “Moje mjesto pod suncem” s ciljem prikupljanja 1,2 milijuna kuna radi adaptacije i opremanja prostora kojeg je Udruzi Sporazumom ustupilo Sveučilište u Rijeci i u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci. Tako bi se djeci osiguralo poticajno okruženje za sudjelovanje u aktivnostima koje im njihovi roditelji ne mogu pružiti (pomoć u učenju, kreativne radionice, ples i gluma, dnevni boravak, radionice održivog razvoja, izleti, posjet muzejima, kazalištima, kinima, izložbama i primjerenim događanjima).

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci izražava spremnost za dugoročnom suradnjom s Udrugom CeKaDe u područjima od zajedničkog interesa, a osobito u razvijanju afiniteta studenata i nastavnika prema različitim oblicima i sadržajima borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, uključivanju studenata u Program MMPS kroz volontiranje te u razmjeni iskustava i prijenosu znanja i informacija organiziranjem okruglih stolova, konferencija, predavanja, radionica, izložba radova djece, studenata i nastavnika, kao i sličnih aktivnosti.

Sporazum o suradnji na programu MMPS odnosi se na utvrđivanje održivosti, potrebu i mogućnosti unaprjeđenja Programa ”Moje mjesto pod Suncem” s ciljem zajedničkog interesa. Sveučilište ustupa svoj dio prostora na adresi Ulica Janka Polića Kamova 19 na korištenje Udruzi CeKaDe, koja će isti preurediti prema potrebama za održavanje i organiziranje Programa MMPS što ga provodi. Učiteljski fakultet u Rijeci će u tom smislu pokrenuti postupak dodjele naziva stručne baze Udruzi CeKaDe u prostoru u kojem će se Program MMPS provoditi, a sve u cilju povezivanja prakse i visokog obrazovanja te stjecanja konkretnih praktičnih kompetencija studenata.

Ugovor između Županije i Sveučilišta konkretno utvrđuje iznos koji PGŽ dodjeljuje Sveučilištu za potrebe preuređenja prostora namijenjenog aktivnostima Udruge CeKaDe. Radi se o sufinanciranju dijela troškova.

Kampanja ”Moje mjesto pod Suncem” i dalje traje. Radovi na adaptaciju prostora počinju 17. svibnja, tijekom kojih će se i dalje prikupljati potrebnih 300 tisuća kuna kako bi se otvorio prostor za rad s djecom ispod ruba siromaštva. Uplate se mogu izvršiti na račun kampanje HR1924020061500087226.