Grad Rijeka i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, potpisali su 19. travnja 2016. godine u prostorijama Ministrastva Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za OŠ Pehlinm na temelju natječaja provedenih za Pilot projekte „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Europski fond za regionalni razvoj

Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu obuhvaća toplinsku izolaciju vanjskog zida i stropa prema negrijanom tavanu, plinofikaciju kotlovnice, te ugradnju termostatskih ventila. Iznos dobivenih bespovratnih sredstava je 96.800 kn i 100% je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U tijeku je priprema dokumentacije za provedbu postupka javne nabave za usluge projektiranja.

Do sada je Grad Rijeka na istom natječaju potpisao Ugovore o dodijeli bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu za još 14 objekata – za osnovne škole Gelsi, Podmurvice, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine i Kozala te vrtiće Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice. Ukupan iznos izrade projekata je 1.136.500 kuna.

U isto vrijeme raspisan je i javni poziv za Pilot projekt „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ te je Grad ostvario pravo na bespovratna sredstva za energetsku obnovu četiri objekta – OŠ Nikola Tesla, OŠ Fran Franković, PPO Krijesnica i PPO Turnić. Ukupni iznos bespovratnih sredstava je 6.459.103,43 kn, odnosno 57% ukupne investicije.