Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i ravnateljica Hospicija Daniela Orbanić potpisali su Ugovor o sufinanciranju između Grada Rijeke i Hospicija „Marije K. Kozulić“ kojim će Grad Rijeka u 2016. godini za redovnu djelatnost Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” osigurati iznos od 200.000,00 kuna.

Hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić” čiji je osnivač Caritas Riječke nadbiskupije prvi je, a za sada i jedini hospicij u Republici Hrvatskoj. Radi se o ustanovi u kojoj se bolesnicima koji se nalaze u terminalnoj fazi bolesti čije je aktivno liječenje završeno, pruža smještaj i adekvatna njega.

Hospicij je započeo s radom 1. veljače 2013. godine, uređen je u prostorima bivše Teologije, a troškove rekonstrukcije zgrade i preuređenja prostora koji se proteže na 1200 četvornih metara, u iznosu od oko 8,5 milijuna kuna, osigurala je Riječka nadbiskupija, a Županija i Grad Rijeka su u jednakom omjeru financirali opremanje prostorija. Za nabavu medicinske i nemedicinske opreme, Grad Rijeka osigurao je sredstva u iznosu od 1.000.000,00 kuna.

Kako je prigodom potpisa Ugovora naglasio gradonačelnik Obersnel, djelatnost palijativne skrbi ugovorena je sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje s 14 postelja za palijativnu skrb pa su u Hospiciju smještaj i medicinska skrb potpuno besplatni. No, sredstva HZZO-a dostatna su samo za plaće zaposlenika, dok se svi drugi troškovi koji iznose više od 60.000,00 kuna mjesečno, podmiruju iz donacija.
Kako bi omogućili nesmetani i kontinuirani rad Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” – Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb, Grad Rijeka sufinancira njegovu redovnu djelatnost iznosom od 200.000,00 kuna u 2016. godini.

Kriteriji za primanje bolesnika u stacionar su prvenstveno medicinski, ali uzimaju se u obzir i socijalni, kako bi najpotrebnijima bilo omogućeno dostojanstveno provesti posljednje dane života. Cilj je palijativne skrbi pružiti najbolju moguću kvalitetu života osobi u posljednjem stadiju bolesti. Od početka rada, u hospiciju je boravilo više od 500 bolesnika.

Valja istaći kako Grad Rijeka od 2008. godine financira provedbu Programa palijativne skrbi u sklopu Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Usluge terenskih timova palijativne skrbi godišnje prosječno koristi oko 350 osoba.Grad Rijeka je u razdoblju od 2008. do 2015. godine za potrebe provedbe navedenog programa palijativne skrbi utrošio ukupno 3.800.000,00 kuna, a za provedbu navedenog programa u 2016. godini Grad Rijeka je osigurao iznos od 400.000,00 kuna. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako zahvaljujući razumijevanju Nadbiskupije terenskih timovi palijativne skrbi koriste prostor Hospicija.

Ravnateljica Hospicija Daniela Orbanić kazala je kako je geslo Hospicija biti bliži bolesnom čovjeku i njegovoj obitelji, te naglasila kako je Grad Rijeka od samog početka pokretanja inicijative za otvaranje Hospicija pokazao spremnost i empatiju prema osobama u terminalnoj fazi bolesti.

Potpisu ugovora o financiranju Hospicija nazočila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat.