U Rijeci je  potpisan Sporazum kojim će se institucionalizirati inicijativa za osnivanjem Centra koji će pružati profesionalnu pomoć zlostavljanjoj i zanemarivanoj djeci u kojem će raditi tim stručnjaka.

Potpis ugovora o financiranju CentraPomoć će u Centru pružati psiholog, liječnik, psihijatar, prema potrebi odvjetnik i policija.

Živimo u društvu, u kojem je zbog lošeg gospodarskog stanja, poslijeratnih trauma, nezaposlenosti i drugih uzroka, na žalost zlostavljanje i zanemarivanje djece, u porastu. Ovakve pojave vezane za stanje u društvu dovode do frustracija roditelja koje se reflektiraju na djecu.

Aktivnosti na  zaštiti djece počele su u Rijeci prije četiri godine osnivanjem udruge TIĆ te  otvaranjem savjetovališta, za čiji je rad Grad Rijeka do sada izdvojio oko pola milijuna kuna, Tijekom dosadašnjeg rada savjetovališta evidentirano je preko 300 slučajeva zlostavljanja djece. Višegodišnje iskustvo pokazalo je da u sustavu nedostaje centar koji bi veću brigu posvećivao mentalnom zdravlju djece.

Budući da se radi o djelatnosti koja zahtjeva interdisciplinarni pristup, pokrenuta je inicijativa da se osnuje Centar profesionalne pomoći  u kojem će raditi tim stručnjaka, naglasio je prilikom potpisa sporazuma gradonačelnik Obersnel. Pomoć će pružati psiholog, liječnik, psihijatar, prema potrebi  odvjetnik i policija.

Prema riječima pomoćnika ministra Rajka Škarića, u Hrvatskoj je zlostavljanje djece u porastu. Statistike pokazuju žalosne brojke, čak 30% djece je emocionalno zlostavljano, a i brojka fizički zlostavljane djece bliži se tom postotku. Seksualno je zlostavljano svako četvrto žensko dijete i svako šesto muško, stoga je otvaranje ovakvog Centra nužnost, ne samo u Rijeci, već i u drugim gradovima, što će uskoro uslijediti u Splitu i Osijeku, rekao je Škarić.

Župan Komadina je potpis sporazuma komentirao kao još jednu kvalitetnu inicijativu koju je županija prihvatila. Zlostavljanje i zanemarivanje djece, problematika  je koja se izdigla iznad volonterskog pristupa, stoga je ulaganje u Centar prepoznato kao nužnost, rekao je Komadina.