U Salonu Grada Rijeke održan je prijam za izaslanstvo poljskog grada Gdanjska koje u Rijeci boravi od 22. do 24. studenog 2015. Tijekom prijama potpisana je Inicijativa za uspostavu prijateljske suradnje između Gdanjska i Rijeke, a obje su strane izrazile želju za jačanjem suradnje na kulturnom i gospodarskom planu te povezivanju sveučilišta. Poveznica dvaju gradova – luka jest Baltičko-jadranski transportni koridor.

Na poziv gradonačelnika Obersnela, u uzvratni posjet Gradu Rijeci stiglo je izaslanstvo najznačajnijeg poljskog lučkog grada Gdanska u sastavu: Pawel Adamovvicz, gradonačelnik, Anna Czekanovvicz, pročelnica Odjela za kulturu, Tomasz Nadolny, voditelj Ureda gradonačelnika, Marek Bonislavvski, pomoćnik gradonačelnika te Maciej Buczkovvski, zamjenik voditelja. Izaslanstvo Grada Gdanjska primili su gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac, zamjenici gradonačelnika Miroslav Matešić i Marko Filipović, te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Gradonačelnik Adamovvicz već je ranije, u ožujku 2006. godine, na vlastitu inicijativu posjetio Rijeku. U delegaciji je tada bio i zamjenik predsjednika Uprave Luke Gdansk, pa je cijeli program bio koncipiran tako da je u njegovoj žiži bila luka. I ovoga puta izaslanstvo Gdanska posjetit će Lučku upravu Rijeka.

Gradonačelnik Gdanjska i suradniciGradonačelnik Obersnel je s izaslanstvom Grada Rijeke ove godine na poziv gradonačelnika Gdanska i na poticaj poljskog veleposlanika u RH, posjetio Gdanjsk i sudjelovao u manifestaciji Dani Gdanska, u kojoj su sudjelovali i predstavnici drugih gradova prijatelja Gdanska.

Luka Gdansk već godinama surađuje s Lučkom upravom Rijeka. Poveznica dvaju luka jest Baltičko-jadranski transportni koridor. U rujnu 2001. godine Švedska, Poljska, Češka i Slovačka inicirale su ideju o uspostavi Srednjeeuropskog transportnog koridora koji predstavlja najkraći put cestom, željeznicom i vodnim putovima od Skandinavije do Jadrana. 2007. godine toj se inicijativi pridružila i Hrvatska.
Jedna od tema prijama bila je i kandidatura Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Tim je povodom u izaslanstvu Grada Gdanjska i pročelnica za kulturu, budući da je Gdanjsk bio kandidat za EPK 2016. i raspolaže dragocjenim iskustvom u pripremi kandidature, pa je gradonačelnik Gdanjska ponudio suradnju i na tom planu.

Prijam za izaslanstvo Gdanjska„Gdanjsk i Rijeka imaju puno sličnosti, riječ je o lučkim gradovima koji nisu najveći gradovi u svojim državama ali su unatoč tome izuzetno dinamični. Trebamo iskoristiti prednosti koje će pružiti potpis Sporazuma o uspostavi prijateljske suradnje jer je to u interesu naših gradova, ali i naših država, koje su kroz povijest bile višestruko prijateljski povezane. Suradnja između gradova, uz postojeću suradnju lučkih uprava Rijeke i Gdanjska, doprinijet će jačanju gospodarske suradnje i uspostavi suradnje na drugim područjima poput kulture i sveučilišta. Poticaj dobroj gospodarskoj suradnji je i nedavna dokapitalizacija riječke luke od strane poljske tvrtke OT Logistics, koja je postala suvlasnik Luke Rijeka“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik Adamovvicz je potvrdio jaki obostrani interes za uspostavu suradnje te jačanje poticanja inicijative za uspostavu srednjeeuropskog transportnog koridora Baltik – Jadran. -„Budući da obojica surađujemo i u radu Komisije u Bruxellessu, to nam daje prednost i otvara velike mogućnosti što se tiče lobiranja i podupiranja ove inicijative“, rekao je Adamovvicz.
Pozdravne riječi uputila je i predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac.

U Rijeci djeluje Poljska kulturna udruga Fryderyk Chopin, a na Festivalu malih scena protkelih je godina s velikim uspjehom gostovalo nekoliko poljskih kazališta. Ove godine je u Rijeci gostovala izložba poljskog kazališnog plakata, iz zbirke plakata u Vilanowu. Početkom listopada ove godine HKD Teatar iz Rijeke je na poziv Teatra polskog iz Bydgoszcza sudjelovao u programu najjačeg poljskog kazališnog festivala Prapremier, autorskom pre