Na redovnom godišnjem savjetovanju predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora koji na svom području vode akciju Gradovi i općine – prijatelji djece, održanom u studenome u Zagrebu, Grad Rijeka je uz deset hrvatskih gradova/općina nagrađen Poveljom za uzorno provedenu Naj akciju 2008. za akciju pod nazivom Minuta u prometu.

Primarni cilj akcije Minuta u prometu je povećanje sigurnosti sudionika, prvenstveno djece, u prometu kroz osvješćivanje o opasnostima i odgovornosti koje nosi sudjelovanje u prometu. Projekt Minuta u prometu podrazumijeva ciklus jednominutnih animiranih filmova u čijem stvaranju sudjeluju djeca svojim likovnim radovima u suradnji s profesionalnim timom animatora. U akciju je bilo uključeno 100 učenika osnovnih škola, a odabrani su likovni radovi 27 učenika koji su u potpunosti ili u pojedinim elementima korištena za animaciju. Profesionalni tim animatora spajanjem originalnih dječjih crteža i moderne trodimenzionalne grafike (high-tech 3D grafike) stvorio je atraktivan poligon za prikazivanje prometnih situacija iz stvarnog života.

Generalna tema projekta je sudjelovanje u cestovnom  prometu, a svaki film se bavi konkretnom karakterističnom prometnom temom. Ove su godine napravljena dva jednominutna animirana filma s temama – korištenje sigurnosnog pojasa i poštivanja svjetlosnih znakova semafora. Producirani crtani filmovi dostavljeni su dječjim vrtićima na području Rijeke, svim policijskim upravama i autoklubovima na području Republike Hrvatske, a mogu se naći i na web stranici Autokluba Rijeka, a planira se njihova dostava i svim osnovnim školama. Filmovi su također ustupljeni i televizijskim kućama koje ih emitiraju u svojim programima namijenjenim djeci ili specijaliziranim emisijama o sigurnosti prometa na cestama u okviru emisija koje imaju za cilj razvijanje prometne kulture i smanjenje prometnih nesreća. Filmovi su do sada prikazivani na HRT2, Kanalu Ri i RI TV-u.

Organizatori ove akcije su Autoklub Rijeka, Policijska uprava primorsko-goranska – Odjel za sigurnost cestovnog prometa i Kreativni odjel d.o.o.  U realizaciji projekta volonterski su sudjelovali i scenaristica, tri evaluatora projekta, te agencija za marketing. Projekt je ove godine, između ostalih, financijski podržao i Grad Rijeka, Ured Grada s iznosom od 22.000,00 kn.

Kako bi dali dodatni poticaj akciji Minuta u prometu, potvrdili njenu društvenu korisnost za našu lokalnu zajednicu i izrazili zahvalnost za promidžbu Grada Rijeke kao prijatelja djece, Poglavarstvo Grada Rijeke će Auto klubu Rijeka dodijeliti sredstva u iznosu od 15.000,00 kuna.